Az ellenőrzött függetlenség megszüntetése

Belgrád: tragikus történelmi hiba a koszovói teljes szuverenitás

Tragikus történelmi hibának tartják Belgrádban azt, hogy hétfőn megszűnik Koszovó nemzetközileg ellenőrzött függetlensége, és ezzel - egyes értelmezések szerint - Pristina elnyeri teljes szuverenitását.

2012.09.10 11:59MTI

Aleksandar Vulin, a koszovói kérdésekkel foglalkozó szerbiai kormányhivatal igazgatója közölte hétfőn, hogy az ellenőrzött függetlenség megszűnésétől a szerbek nem várhatnak semmi jót.

Az eddigi példák szerinte arról tanúskodnak, hogy azokon a területeken, ahol a pristinai hatalmi intézmények önállóan dönthettek a nemzetközi közösség mellőzésével, "csak igazságtalanság volt", és mindenféle jogsértések történtek. Vulin ezért tragikus történelmi hibának tartja az ellenőrzött függetlenség megszüntetését.

Az Egyesült Államok, Törökország, illetve 23, Koszovó függetlenségét elismerő európai ország - köztük Magyarország - képviselőiből álló Nemzetközi Irányító Csoport (ISG) július elején határozott úgy, hogy a felügyeletet gyakorló Nemzetközi Civil Iroda (ICO) szeptemberben befejezi tevékenységét. Felhatalmazta egyúttal a koszovói kormányt és a parlamentet, hogy alkossa meg az ehhez szükséges alkotmányos és törvényi hátteret.

Az ICO hétfőn tartja meg utolsó ülését, és ebből az alkalomból ünnepélyes ülést tart a koszovói parlament. Az eseményen rangos külföldi vendégek is részt vesznek, köztük Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A Peter Feith holland diplomata által vezetett ICO kezdeményezhette a koszovói parlament által elfogadott törvények módosítását, és beleszólása volt vezető tisztviselők kinevezésébe, illetve voltak más jogosítványai is. Az iroda bezárása után is folytatódik Koszovóban az ENSZ égisze alatt a NATO vezette békefenntartó erők küldetése és az EU jogérvényesítő missziója (EULEX) is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.