Belgrádban nem csillapodnak az indulatok

Gotovina hazatérésre hívja a szerbeket

Hazatérésre hívta a Horvátországból elűzött szerbeket Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok négy nappal azután, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) nagy visszhangot kiváltó ítéletével felmentette őt a háborús bűntények vádja alól.

2012.11.19 12:40MTI

Gotovina a Kurir című belgrádi napilapban hétfőn megjelent interjúban hívta hazatérésre a szerbeket, mondván, ők ugyanúgy Horvátország polgárai, ahogyan ő is, és Horvátország ugyanúgy az ő hazájuk, ahogyan az övé is.

"Hát igen. Térjetek vissza... Hm. Hogyan szólíthatok arra valakit, hogy térjen vissza saját otthonába? Ez az ő otthonuk" - mondta a tábornok, amikor a lap tudósítója arra kérte, hogy nyilvánosan invitálja hazatérésre a szerbeket.

"Ez a valóság, ez az ő otthonuk is, és az otthonukban kell élniük, ha ezt kívánják..." - mondta Gotovina.

Gotovinát és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokot a szerbek terhére elkövetett háborús bűnökkel vádolták, s emiatt a hágai törvényszék első fokon 24, illetve 18 évi börtönre ítélte őket. A múlt pénteken viszont a fellebbviteli tanács felmentette őket, és azóta már haza is tértek Horvátországba, ahol hősöknek kijáró fogadtatásban volt részük.

Belgrádban felháborodással fogadták a felmentő ítéletet, a szerb kormány pedig ügy döntött, hogy minimálisra korlátozza az NT-vel való együttműködést, és nem adja ki a törvényszéknek a perek lefolytatásához szükséges dokumentumokat. Az is valószínű, hogy nem tartják meg a közeljövőre tervezett szerb-horvát államfői csúcstalálkozót.

Belgrádban azóta sem csillapodnak az indulatok. A hétfői lapok által megszólaltatott szerbiai jogászok, történészek és politikusok arra figyelmeztetnek, hogy az ítélet kedvezőtlen hatással lesz a szerb-horvát kapcsolatokra, a balkáni térség egészének viszonyaira, a szerb társadalom európai integrációjához való viszonyára, sőt Belgrád és Pristina párbeszédére is. Csaknem általános vélemény szerint Hága "szembeköpte" a szerbeket, bebizonyosodott róla, hogy elfogult és szerbellenes, és csak azokat vonja felelősségre, akik elveszítették a háborút.



A Politika című belgrádi napilap közzétette Theodor Meronnak, a hágai bíróság elnökének a cikkét, amelyben az védelmébe vette az általa vezetett testület munkáját. Meron a vitatott ítélet előtt írta a cikket, amelynek eredetileg közvetlenül az NT munkájával foglalkozó, november 22-i belgrádi konferencia előtt kellett volna megjelennie a lapban, de látván a verdikt belgrádi fogadtatását, a törvényszék lemondta az értekezletet.

Meron hangsúlyozza, hogy az NT független és elfogulatlan intézményként megérdemelt tekintélyre tett szert, és a felmentő ítéletek is jogszerűségét bizonyítják. "Elmarasztaló ítéleteket csak abban az esetben hozott, amikor a nemzetközi bíráknak az volt a véleményük, hogy elegendő bizonyítékot tártak eléjük, amelyek az ésszerű kételyeken túl bizonyítják a vádlottak bűnösségét" - írta Meron.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=19&nav_category=167&nav_id=661344
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Losa-poruka-pomirenju-u-regionu.sr.html
http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/pogorsani_odnosi_srbije_i_hrvatske_.55.html?news_id=251323

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.