Dühös az ellenzék

Albánia függetlenségének évfordulóját ünnepli az albán kisebbség Macedóniában

Albánia függetlenségének 100. évfordulóját ünnepli az albán kisebbség és a szkopjei kormány Macedóniában.

2012.11.25 09:56MTI

A fő ellenzéki pártból, sőt, a konzervatív kormány politikai szövetségeseiből is dühöt váltott ki az ünneplés, és figyelmeztettek, hogy kiéleződhetnek az etnikai feszültségek az országban. A négynapos ünnepség vasárnap kezdődött meg a fővárosban, de lesznek ehhez kapcsolódó programok az albán és a koszovói fővárosban is. Szkopje egyes részei és az albánok lakta északi és nyugati országrészek több ezer albán zászlóval fel vannak lobogózva. Macedónia 2,1 millió fős lakosságának 25 százaléka albán. 

A kisebbség fellázadt a hatalom ellen 2001-ben, és nagyobb önrendelkezést követelt azokon a területeken, ahol többségben él. A fegyveres konfliktus fél évig tartott, de a feszültség még ma is nagy a macedónok és az albánok között. A kormánykoalíciónak tagja az albánok legjelentősebb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI). 

Az ellenzéki szociáldemokraták politikai provokációnak nevezték, hogy a Nikola Gruevszki vezette kormány csatlakozott Albánia függetlenségének megünnepléséhez, sőt a koalíció más pártjai is bírálják Gruevszkit, mert szerintük az albánok támogatása oda vezet, hogy föderálissá akarják alakítani az országot. A DUI cáfolja ezt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.