Tiranában tárgyalt

Orbán: Európai érdek Albánia EU-csatlakozása

Európai érdeknek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök Sali Berisha albán kormányfővel pénteken Tiranában folytatott tárgyalását követően, hogy Albánia mielőbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, amihez magyar támogatást ígért.

2011.06.03 12:10MTI

A soros EU-elnök Magyarország miniszterelnöke a két politikus közös sajtóértekezletén azt is hangsúlyozta: nemcsak az uniós csatlakozásra törekvő Albániának van szüksége az unióra, hanem az uniónak is Albániára. A magyar kormányfő úgy vélte, az európai integráció kétirányú utca. Hozzátette: szeretnék, ha Albániában mindenki megértené, az EU nem tekinthet el saját érdekeitől és szabályaitól, "minden csatlakozásnak előfeltétele a közös szabályok átvétele".

Magyarország minden támogatást megad Albánia EU-csatlakozási erőfeszítéseihez - fűzte hozzá.

A Berishával folytatott megbeszélésből kiemelte: az albán kormányfő világossá tette, hogy országa az érdemei alapján szeretne csatlakozni az unióhoz, s Albániában szinten teljes nemzeti konszenzus alakult ki az uniós csatlakozást illetően. Sali Berisha köszönetet mondott a magyar támogatásért - Orbánt Viktor pedig Albánia és az ő személyes barátjának nevezte -, s megerősítette, országa az érdemei alapján szeretne csatlakozni az unióhoz.

Megígérte, hogy Albánia mindent megtesz a feltételek teljesítése érdekében. A kétoldalú kapcsolatok kapcsán utalt arra, hogy Albánia kiváló feltételeket kínál a magyar befektetőknek. Orbán Viktor a magyar-albán kétoldalú kapcsolatokat problémamentesnek minősítette, megjegyezve, hogy a gazdasági kapcsolatok terén szeretnének előrelépést, "magyar sikertörténetet" elérni. Albánia 2006 óta az Európai Unió társult országa, 2009 áprilisában pedig kérte felvételét az EU-ba, néhány héttel azután, hogy NATO-taggá vált. Jelenleg öt ország rendelkezik EU-tagjelölti státussal, Albánia három másik országgal együtt a potenciális tagjelöltek közé tartozik.

Orbán Viktor az Albánia tagjelöltté válásának esélyeit firtató kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón úgy vélte, ez csak Albánián múlik, azon, hogy mennyire elkötelezett. Orbán Viktor ezt követően udvariassági látogatást tett Jozefina Topalli Cobánál, az albán parlament elnökénél, majd meghívott vendégként részt vett a "béke köve" adományozási ceremónián a tiranai Nemzeti Múzeumban.

A magyar miniszterelnök péntek délután "Új kihívások az EU előtt - Perspektíva a Nyugat-Balkán számára" címmel angol nyelvű előadást tart a Tiranai Egyetemen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.