A titkosszolgálat túllépte hatáskörét

Megerősítette a holland újságírók forrásvédelmét a strasbourgi bíróság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elítélte a holland államot, mert nem biztosítja megfelelően a sajtószabadságot.

2012.11.22 21:00MTI

A konkrét ügyet a De Telegraaf napilap és két újságírója indította a holland titkosszolgálat ellen egy 2006-os jogsértés miatt.
   
A bíróság szerint a titkosszolgálat túllépte hatáskörét, amikor lehallgatta a két újságírót, és követte őket hosszú időn keresztül annak érdekében, hogy kiderítse forrásaikat.
   
A két újságíró 2006-ban leleplezte, hogy államtitkok kerültek egy kábítószer- és fegyvercsempész banda tagjaihoz.
   
A strasbourgi bíróság szerint a titkosszolgálat megengedhetetlen eszközöket használt az újságírók utáni nyomozás során, mert a két férfi ellen nem indult eljárás. Továbbá - állapította meg a bíróság - a titkosszolgálatnak nem volt joga kikényszerítenie a laptól a kérdéses dokumentumok kiadását, mert azok csupán másolatok voltak, amelyek már régóta a bűnszövetkezet kezeibe kerültek.  Azaz - mint  a bíróság érvelt -  a  nyomozók célja egyedül az újságírók forrásának a kiderítése volt.
   
A testület úgy vélte, hogy a holland állam nem nyújt kellő védelmet az újságíróknak a titkosszolgálattal szemben, ezért a megfelelő törvények módosítását követelte.
   
http://www.telegraaf.nl/binnenland

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.