Közel két tucat embert vettek őrizetbe

Régiségcsempész-hálózatot számoltak fel Kínában

Régiségcsempészek kiterjedt hálózatára csapott le a kínai rendőrség, 198 ősi leletet és értékes műtárgyat foglalt le, s közel két tucat embert vett őrizetbe.

2012.11.13 07:37MTI

A közép-kínai Hupej tartomány hatósága a banda három vezetőjét és húsz társukat fogta le összesen kilenc tartományban. Ők lopták és csempészték az értékes tárgyakat a gyűjtőknek és a kereskedőknek Kína-szerte. A legtöbb tárgy egy Csang nevű, Honan tartománybeli gyűjtő házából került elő. A beszámoló szerint nyolc olyan műtárgy került a bűnözők birtokába, amely Kínában a legnagyobb védettségi kategóriába tartozik, közülük két - több mint kétezer éves - bronzedény. 

Az egyiket a tavaly felfedezett Szuicsou városi Jecsiasan sírkertből tulajdonították el. A szakemberek szerint, ha régészek végezték volna a sírkert feltárását, sok hasznos információhoz jutottak volna, a sírrablók azonban jóvátehetetlen kárt okoztak benne. A szóban forgó háromlábú bronzedény hatszor cserélt gazdát, mire eljutott ideiglenes tulajdonosához, aki egymillió jüant (csaknem 36 millió forintot) adott érte. A rendőrök a hupeji Hajning városban találtak rá. 

A rendőrség szerint az illegális műkincspiac élénkül, egyre nagyobb a belföldi kereslet, miközben sok értékes darab kerül ki külföldre, ahol az antik tárgyak jóval magasabb áron értékesíthetők. A feketepiac jól szervezett, az ellopott értékeknek szinte lehetetlen a nyomukra bukkanni. Szuicsou különösen ismert a sírrablókról, s bár 24 órás őrség vigyáz a területre, a helyiek szerint régésznek lenni abban a térségben veszélyes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.