Román képviselőház

Elutasították Borbély László ügyének újratárgyalását

A román képviselőház jogi bizottsága elutasította hétfőn Borbély László volt környezetvédelmi és Paul Dobre korábbi közigazgatási miniszter mentelmi ügyének újratárgyalását.

2012.11.12 17:02MTI

A korrupció gyanúját megalapozatlannak tartó két korábbi miniszter ügyének felülvizsgálatát Traian Basescu államfő kezdeményezte annak kapcsán, hogy a képviselőház plenáris ülését egy újabb korrupciógyanúba keveredett képviselő, az ellenzéki Alin Trasculescu ügyében kellett hétfőn összehívni. A DNA befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöki tisztségét is betöltő Borbély Lászlót. 

A politikus emiatt áprilisban lemondott miniszteri tisztségéről, de kifejtette: szerinte politikai lejárató kampányt indítottak ellene, és ügyirata nem tartalmaz bizonyítékokat. Paul Dobrét az államfő leváltásáról rendezett júliusi népszavazás érvénytelenítésének szándékos hátráltatásával gyanúsította a DNA. A képviselői mandátummal is rendelkező volt miniszterek esetében csak akkor indulhatott volna bűnvádi eljárást a DNA, ha ahhoz a képviselőház hozzájárul, de a két politikus "kiadását" szeptemberben a képviselőház kormánytöbbsége elutasította. Ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérte Basescu. 

A jogi bizottság döntése után a román képviselőház plénuma hétfői ülésén már nem tűzte napirendre a két volt miniszterre vonatkozó államfői kérést. A román képviselőház plénuma hétfőn meghallgatta az igazságügyminiszter tájékoztatását a csúszópénz elfogadásával gyanúsított Alin Trasculescu demokrata liberális (PDL) képviselő ügyében, akit egy tettenérés nyomán 24 órás őrizetbe vett a DNA. Trasculescu ügyében nem rendeztek szavazást, mert a vádhatóság nem kezdeményezte a képviselő előzetes letartóztatásba helyezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.