A zsarolásnak is van határa

Házkutatást tartottak Borbély László egyik rokonának lakásán

Házkutatást tartott szerdán a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy bukaresti lakásban, amely bukaresti hírforrások szerint Borbély László környezetvédelmi miniszter egyik rokonának a tulajdonában van - írták romániai hírforrások.

2011.07.13 14:24MTI

A román hírügynökségek szerint a DNA ügyészei egy olyan ügyben vizsgálódnak, amelyben Borbély László neve is felbukkant. Az ügy gyanúsítottja Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember, aki a DNA szerint egy 20 ezer euró értékű lakásfelújítással "vásárolta meg" az RMDSZ-es miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. Az ügyészek szerint mindebben Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsosa közvetített, ő szintén gyanúsítottként szerepel.

Az erdélyi Krónika internetes honlapján Lakatos Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy vélekedik: elkezdődött a vadászat a szövetség vezetői ellen, mivel szembeszegültek az államfő regionalizációs terveivel.

A parlamenti képviselő szerint ezzel kapcsolatban jelzésértékű Traian Basescu államfő korábbi megjegyzése, miszerint "a zsarolásnak is van határa". Miután a román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ meghiúsította az államfő és a kormányzati partner (a Demokrata Liberális Párt - PD-L) régióátszervezési tervezetét, Basescu rosszallóan jegyezte meg, hogy "egy kisebbséget képviselő partner etnikai érdekektől vezérelve megakadályozza a többség számára kedvező folyamatokat". Lakatos szerint az államfő megjegyzése figyelmeztetés volt az RMDSZ-nek.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán leszögezte: Borbély László továbbra is élvezi a szövetség politikai támogatását (mely szövetségnek Borbély a politikai alelnöke). "Meggyőződésem, hogy a vádak hamisnak bizonyulnak majd a következő napokban" - mondta a pártelnök, aki szerint Borbély jó miniszter, jó politikus, akinek nincs köze korrupciós ügyekhez.

Borbély László Lengyelországban tartózkodott hivatalos látogatáson, s várhatóan szerdán tér vissza Bukarestbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.