Vatileaks

Kéthavi elzárásra ítélték a vatikáni informatikust

Bűnösnek mondta ki és kéthavi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szombaton a bíróság a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásában bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát.

2012.11.10 14:31MTI

Csalódással fogadta a vatikáni bíróság ítéletét Claudio Sciarpelletti - közölte a sajtóval a szentszéki államtitkárság volt informatikusának védőügyvédje, hangsúlyozva, hogy fellebbezni fognak. A Vatileaks ügyben bűnpártolással vádolt Sciarpellettire a bíróság négyhónapos börtönbüntetést szabott, de az enyhítő körülményeket figyelembe véve ezt a felére csökkentették. 

A büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztették, az elítéltnek ki kell fizetnie a perköltséget. Sciarpelletti az ítélet szerint összejátszott Paolo Gabrielével, a pápa volt komornyikjával a bizalmas dokumentumok ellopásában. Paolo Gabriele bizalmas dokumentumokat lopott el XVI. Benedek dolgozószobájából, melyeket átadott az olasz sajtónak. A vatikáni otthonában tartott házkutatás során találtak egy, XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket is, valamint értékes tárgyakat, amelyeket a pápának ajándékoztak a világ különböző részeiből.
 
A 48 éves informatikust május 25-én tartóztatták le és egy napot töltött a vatikáni fogdában. Perét különválasztottak a lopásért október 6-án másfél évre ítélt Gabriele ügyétől, aki a vatikáni cellában már megkezdte büntetése letöltését. Gabriele pere egy hétig tartott négy tárgyalással, Sciarpellettié ennél is gyorsabb volt. Az informatikus ellen november 5-én kezdődött per a mostani ítélethozatallal zárult le. 

A szombati tárgyaláson Sciarpelleti védelme tanúként Gabriele mellett a szentszéki államtitkárság informatikai hivatalának vezetőjét, a svájci gárdisták parancsnokhelyettesét és a vatikáni csendőrség egyik tisztjét idézte a bíróság elé. A vád szerint Sciarpelletti a vatikáni íróasztalfiókjában egy borítékban bizalmas vatikáni dokumentumokat őrzött. Gabriele tanúvallomásában magára vállalta a felelőséget, azt állítva, hogy a borítékot ő adta Sciarpellettinek, nem pedig a kúria más egyházi tagja. 

A volt komornyik és a volt informatikus elítélésével a Vatikán lezárta a Vatileaks felelőseinek azonosítását. Sciarpelletti ítélete előtt heves vita zajlott a vád és a védelem között arról, hogy ki adhatta át a volt komornyiknak a dokumentumokat. A vádiratban X-ként feltüntetett forrást Sciarpelletti védőügyvédje Piero Pennacchinivel, az egykori vatikáni szóvivő, Joaquin Navarro-Valls helyettesével azonosította. Ezt a vatikáni bíróság jelentéktelennek tartotta - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.