Vatikán dokumentumok

Cáfolja a bűnpártolási vádakat a vatikáni informatikus ügyvédje

Claudio Sciarpelletti vatikáni informatikus nem vádolható bűnpártolással a vatikáni dokumentumok ellopásában, mivel nem volt indítóoka - ezt az érvet hangoztatta hétfőn a bíróság előtt a vádlott védőügyvédje.

2012.11.05 17:30MTI

Miután a pápai komornyikot, Paolo Gabrielét a vatikáni bíróság október 6-án lopásért tizennyolc hónapra ítélte, hétfőn megkezdődött a szentszéki államtitkárság volt informatikusának a tárgyalása. Gianluca Benedetti ügyvéd azt próbálta bizonyítani: védencének nem volt érdeke, hogy részese legyen a bűncselekménynek.
   
A Vatileaks néven ismertté vált ügyben Sciarpellettit azzal vádolják, hogy összejátszott Paolo Gabrielével a bizalmas pápai dokumentumok ellopásában és nyilvánosságra hozatalában. Szerepének tisztázását azonban nehezíti, hogy ellentmondó vallomásokat tett a vizsgálatok során, ezen kívül a vatikáni államtitkárságról származó "névtelen feljelentés" szerint állítólag jó barátságban volt a komornyikkal.
   
Ez utóbbit igyekezett cáfolni védőügyvédje. Felhívta a figyelmet: a két személy kétségtelenül tegező viszonyban volt egymással, de szó sem volt "szoros barátságról". Sciarpelletti ugyan miért kockáztatta volna a Szentszéknél becsületben eltöltött húszéves szolgálatát egy olyan személy miatt, akivel még csak nem is volt szoros baráti viszonya? - tette fel a kérdést az ügyvéd, aki szerint védencének nem volt semmiféle indítóoka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.