Megváltoztak a körülmények

Áttekintik a teljes vatikáni szerződést

A teljes 1997-es vatikáni szerződést áttekintik a felek külön-külön bizottságokban, s ezt követően kerül majd a megállapodás módosítása a főbizottság elé.

2012.10.04 13:20MTI

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szentszéki-magyar ad hoc vegyes bizottság csütörtöki budapesti ülése után kiemelte: az 1997-es vatikáni szerződés újratárgyalására azért van szükség, mert mára gyökeresen megváltoztak a körülmények, a jogszabályi környezet, és új alkotmány, egyházügyi törvény, adótörvények, valamint köznevelési, felsőoktatási törvények léptek életbe.
 
Nem csupán arról van szó, hogy néhány oktatási vagy szociális intézmény finanszírozását hozzáigazítják a megváltozott jogszabályi környezethez, hanem alapjaiban tekintik át, hogyan lehet biztosítani az egyház szabadságát, az egyenlő finanszírozást a lényegesen megváltozott körülmények között - fejtette ki Semjén Zsolt. A szakmai bizottságok a korábbi szerződés tematikája szerint tekintik át a megállapodást, és ezt követően kerül majd a főbizottság elé a módosítás. 

Arra törekednek, hogy olyan, a korábbi megállapodásban nem szereplő kérdéseket, amelyeket "az élet hozott elő", az új szerződésben szerepeltessenek, de vannak olyan témák is, amelyek mára okafogyottá váltak - jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes, példaként említve, hogy az egyházi ingatlanrendezés 2011-ben ebben a formában befejeződött. Az MTI kérdésére azt mondta: határidőt nem szabtak maguknak, ahogy a szakterületi egyeztetések haladnak, úgy tárgyal majd az egyes kérdésekről a főbizottság.
 
Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy minél előbb szeretnék tető alá hozni a megállapodást. Kitért arra, hogy az Apostoli Szentszékkel a megállapodások, mint általában a nemzetközi egyezmények, időigényes folyamatok, és nem pár évre kötik ezeket. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a tárgyalások után azt mondta: a törvények változása nyomán az egyezményekben is meg kell tartani azokat a garanciákat, amelyek az előző 22 év során megszülettek. 

A bíboros kiemelte az egyenlő finanszírozás elvét az állami és egyházi fenntartású intézményeknél. Mint mondta, ugyanolyan adófizető polgárok, illetve gyermekek veszik igénybe az egyházi fenntartású intézményeket és szolgáltatásokat. Kitért arra, hogy a törvényi változások ellenére is megmaradt alapvetően az állam és az egyház elválasztásának elve Magyarországon. Ennek a tiszteletben tartásával keresik a gyakorlati megoldásokat - jelezte.

A kormányfő idén júniusban határozatban hatalmazta fel a kabinet képviselőit a szerződés módosításának előkészítésére. A határozatban az szerepel, hogy a kormányfő egyetért a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék által 1997. június 20-án Vatikánvárosban aláírt megállapodás módosításáról szóló egyezmény megalkotásával. A határozat rögzíti, hogy a kormányzati delegációt Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese vezeti. 

Egyházi részről a csütörtöki tanácskozáson jelen volt Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Veres András szombathelyi megyés püspök, Ternyák Csaba egri érsek, Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök, Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Tóth Tamás rektor, a római Pápai Magyar Egyházi Intézet elöljárója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.