USA 2012

A Vatikán üzenete Obamához, a brazil elnök gratulációja

XVI. Benedek pápa gratulált szerdán Barack Obama újraválasztásához, egyben annak a kívánságának adott hangot, hogy az amerikai elnök továbbra is védelmezni fogja a béke és igazságosság eszményeit, amelyek az Egyesült Államok alapító atyáit vezérelték.

2012.11.07 18:45MTI

A Carlo Maria Vigano washingtoni pápai nuncius által átadott üzenetben a pápa hangsúlyozta az amerikai elnök "rendkívüli felelősségét" országával és a nemzetközi közösséggel szemben.
   
Federico Lombardi vatikáni szóvivő ehhez kapcsolódva kijelentette: a Szentszék mindenekelőtt azt várja az amerikai elnöktől, hogy álljon ki az alapvető emberi és szellemi értékek tiszteletben tartása mellett, és mozdítsa elő "az élet és a vallásszabadság kultúráját".
   
Az "élet kultúrája" kifejezés az egyház szóhasználatában az abortuszra utal. Obama támogatja az abortuszhoz való jogot, és a nők egészségügyi problémái kampányának fő témái közé tartoztak. Az amerikai katolikus egyház vitában áll az Obama-kormánnyal az egészségügyi reform miatt, amely a magán munkaadókat - köztük az egyházi intézmények többségét - arra kötelezi, hogy egészségbiztosítást kössenek munkavállalóikkal. Ez a fogamzásgátló szerek állami támogatását is magában foglalja. Az egyház ezt a vallásszabadság alkotmányos joga megsértésének tekinti.
   
Dilma Rousseff brazil elnök a Brazíliavárosban megnyílt nemzetközi korrupcióellenes konferencia keretében gratulált Obama újraválasztásához. 130 ország kormányainak, társadalmi mozgalmainak és vállalatainak képviselői előtt méltatta az amerikai elnök győzelmét. Az Egyesült Államok Brazília második legnagyobb kereskedelmi partnere Kína után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.