Európában

Az észak-kaukázusi konfliktus a legvéresebb

Európában az észak-kaukázusi a legvéresebb fegyveres konfliktus, amelyet tovább szítanak az etnikai és vallási viszályok, a társadalmi-gazdasági problémák és a hatóságok túlkapásai.

2012.11.08 19:07MTI

Az International Crisis Group (ICG) nevű civil szervezet jelentéseit ismertetve Varvara Pahomenko kutató emlékeztetett: tavaly 750, az idén pedig eddig 600 ember vesztette életét Európa e legvéresebb fegyveres konfliktusában. Utalt az orosz hadsereg és a csecsen függetlenségért harcolók között 1994-től 1996-ig tartó háborúra. 

Az akkori csecsenföldi lázadás időközben fokozatosan "iszlamizálódott", vallási jelleget öltött, átlépte Csecsenföld határait, és a 2000-es évek közepére az észak-kaukázusi térség egészére kiterjedő fegyveres iszlamista mozgalommá nőtte ki magát - mondta. 

Egy másik kutató, Jekatyerina Szokirjanszkaja szerint a térség helyzetét nem csupán az iszlamista lázadás teszi ingataggá, hanem az etnikai és vallási viszályok, a szociális és gazdasági nehézségek, valamint a hatóságoknak a lázadókkal szembeni túlkapásai is. A túlzottan kemény módszerek, az emberrablások, a kínzások és a gyilkosságok csak megkönnyítik a lázadók számára az új tagok toborzását - derült ki a csütörtökön bemutatott dokumentumokból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.