Terrortevékenység címén szabták ki

Újabb halálos ítéletet mondtak ki a szökésben lévő iraki alelnökre

Halálra ítélte egy bíróság Irakban vasárnap a vádak elől már tavaly Törökországba szökött Tárik el-Hasemi alelnököt, mert testőreit állítólag arra uszította, hogy pokolgépes merényleteket kövessenek el síita zarándokok ellen.

2012.11.04 11:00MTI

A szunnita Hasemi ellen ez már a harmadik halálos ítélet idén, mindhármat terrortevékenység címén szabták ki ellene.
   
Az alelnök nem egészen egy évvel ezelőtt menekült Törökországba, miután a síita vezetésű iraki kormány megfogalmazta ellene az említett vádakat. Egy korábbi perében meghallgatott tanúk azt állították, hogy halálosztagot működtetett, ő volt a főként síita tisztségviselőket gyilkoló brigád "szellemi atyja".
   
Hasemi már korábban értésre adta, hogy a vádakat politikai indíttatásúnak tartja, a háttérben régi riválisával, Núri al-Máliki kormányfővel.
   
A vasárnapi perben halálra ítélték Hasemi vejét is, aki állítólag szintén részt vett a tavaly decemberben Bagdad délkeleti részében zarándokok ellen tervezett merénylet előkészítésében. Az autóba rejtett pokolgéppel tervezett robbantást a bírósági beszámolók szerint a helyi biztonsági erők végül meghiúsították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.