A boszniai szerb vezetőknek üzent

Clinton: elfogadhatatlan Bosznia szuverenitásának megkérdőjelezése

Bosznia-Hercegovina szuverenitása és területi egysége nem vita tárgya - jelentette ki balkáni körútjának első állomásán, kedden Szarajevóban az amerikai külügyminiszter.

2012.10.30 16:46MTI

Hillary Clinton alig burkoltan azoknak a boszniai szerb vezetőknek üzent, akik arról beszélnek, hogy a boszniai Szerb Köztársaság kikiálthatná függetlenségét, vagyis kiválhatna Bosznia-Hercegovinából, a bosnyákokkal és horvátokkal közös államból.

"Teljeséggel elfogadhatatlan, hogy 17 évvel a háború vége után vannak, akik még mindig megkérdőjelezik Bosznia-Hercegovina területi integritását és szuverenitását" - mondta Clinton, aki Cathrin Ashtonnal, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselőjével tartott közös sajtótájékoztatót, miután találkoztak Bosznia háromfős államelnökségének tagjaival.

"A daytoni egyezményt tisztelni kell és be kell tartani" - hangsúlyozta Clinton. Az amerikai közvetítéssel megszületett békeszerződés, amely lezárta az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborút, két félig autonóm területre osztja az országot: a boszniai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) és a muzulmán-horvát föderációra.

Clinton arról is beszélt, hogy Bosznia stabilitása szempontjából az a legjobb, ha az ország csatlakozik a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Az amerikai diplomácia vezetője és Ashton kedden tovább utaznak Belgrádba, ahol tárgyalásokat folytatnak majd Tomislav Nikolic államfővel és Ivica Dacic miniszterelnökkel.

A sajtótájékoztatón Clinton az ukrajnai választásokra is kitért, és felszólította az ukrán vezetőket, hogy vessenek véget a demokráciától való távolodásnak. A külügyminiszter már a választások előtt is aggodalmának adott hangot az ukrajnai politikai tendenciákkal és a választási folyamat hiányosságaival kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.