Szíriai rezsim

A boszniai szerbek vezetője lemondásra szólította fel a külügyminisztert

Lemondásra szólította fel a boszniai szerbek egyik vezetője csütörtökön az ország külügyminiszterét, mert az egy hete arra utasította Bosznia ENSZ-képviselőjét, hogy a közgyűlésben szavazza meg a szíriai rezsimet elítélő határozatot.

2012.08.09 16:51MTI

Nebojsa Radmanovic, a kollektív elnökség szerb tagja csütörtökön felszólította a bosnyák Zlatko Lagumdzija külügyminisztert, hogy nyújtsa be lemondását, mert az ENSZ-nagykövet eligazítása előtt nem konzultált az elnökséggel. Radmanovic azzal vádolta Lagumdziját és Bakir Izetbegovicot, a kollektív elnökség bosnyák tagját - egyben jelenlegi elnökét -, hogy alkotmány- és törvénysértést követtek el, amikor Bosznia álláspontját egyoldalúan kialakították a múlt pénteki ENSZ-közgyűlési szavazás előtt.

Az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborút követően az országot az egykori három szemben álló népcsoport - bosnyákok, szerbek és horvátok - képviselőiből álló elnökség irányítja. A külpolitikát érintő kérdésekben a háromtagú elnökségnek egyhangú döntést kell hoznia. A szerbek az Oroszországhoz fűződő hosszú távú kapcsolataik miatt külpolitikai kérdésekben gyakran nem értenek egyet a nyugati irányultságú bosnyákokkal és horvátokkal. Radmanovic arra figyelmeztette a külügyminisztert, hogy amennyiben nem mond le, kénytelenek lesznek felvetni jogi felelősségének a kérdését, és ez "sokkal súlyosabb következményekkel járhat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.