8000 srebrenicai muzulmán férfit mészároltak le

Boszniai szerbek srebrenicai megemlékezése halottaikról

integy kétezer boszniai szerb részvételével tartottak megemlékezést szombaton Srebrenicában azokról a szerb civil és katonaáldozatokról, akiket a város környékén öltek meg a háborúban.

2012.07.08 07:26MTI

Az RTRS boszniai szerb közszolgálati rádió és televízió jelentette, hogy a szertartás négy nappal előzte meg a 17. évfordulóját annak, hogy a boszniai szerbek mintegy 8000 srebrenicai muzulmán férfit mészároltak le.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya azért szervezte meg az eseményt a július 11-i évforduló elé több nappal, mert úgy gondolja, hogy a korábbi években a szerb áldozatoktól való megemlékezést elhomályosította a muzulmánok népirtásnak minősített tragédiájának felidézése.

"Azzal a kéréssel fordulunk a nemzetközi közvéleményhez, hogy szenteljen ugyanakkora figyelmet a srebrenicai szerbek ellen elkövetett bűncselekményeknek, mint a muzulmánok ellen elkövetetteknek" - mondta Petar Djokic, a kormány egyik magas rangú tisztségviselője.

A boszniai szerb kormány szerint az 1992-95 közötti háborúban 3260 Srebrenica környéki szerb civilt és katonák öltek meg. A szerb áldozatokra való emlékezést eddig mindig július 12-én tartották meg, annak a muzulmán fegyveresek általi tömeggyilkosságnak az évfordulóján, amely 1992-ben történt a város környéki falvakban, és amelynek 70 áldozata volt szerb szervezetek szerint. E szervezetek arra panaszkodnak, hogy a szerb áldozatok meggyilkolásáért mind a mai napig nem vont felelősségre senkit a boszniai igazságszolgáltatás.

A boszniai muzulmán áldozatok hozzátartozóinak szervezetei provokációnak tartják a szerbek megemlékezéseit saját halottaikról. Most július 11-én 520 olyan újabb muzulmán áldozatot fognak eltemetni Potocariban, akinek a földi maradványait megtalálták. Mintegy 30 ezer résztvevőre számítanak a temetésen és a megemlékezésen.

A héten a háború eltűntjeinek ügyével foglalkozó intézet vezetője közölte, hogy az eltűntek közül eddig 7000 srebrenicai áldozat személyazonosságát derítették ki a szakértők, de legalább 200 holttestet valószínűleg soha nem lehet majd azonosítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.