BBC-botrány

Őrizetben Gary Glitter: a BBC-öltözőben tett magáévá egy kislányt

Őrizetbe vette a Scotland Yard vasárnap Londonban Gary Glittert a BBC-nél feltárt, egyre nagyobb botránnyá dagadó pedofil bűncselekmény-sorozat vizsgálatának keretében.

2012.10.28 13:17MTI

A hetvenes évek glam rock korszakában még világsztárként ünnepelt, 68 éves angol rockveteránt - akinek eredeti neve Paul Gadd - vasárnap délelőtt, londoni otthonából vitték el a rendőrök, a hivatalos bejelentés szerint "szexuális bűncselekmények gyanújával".

Glitter őrizetbe vétele része annak a kiterjedt nyomozásnak, amelyet a Scotland Yard a BBC közszolgálati médiatársaságnál nemrégiben kirobbant súlyos pedofil botrány ügyében kezdett.

A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile - aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett - évtizedeken keresztül szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére.

A Scotland Yard eddigi adatai szerint Savile visszaéléseinek legalább háromszáz, de akár négyszáz áldozata is lehetett.

Iskoláslányt tett magáévá Savile öltözőjében

Az ügyet súlyosbítja, hogy jóllehet Savile bűncselekményeiről az utóbbi években egyre több jelzés érkezett a BBC vezetéséhez, a társaság a mind egyértelműbb bizonyítékok szerint igyekezett eltussolni a botrányt.

Kiderült például, hogy a legnézettebb esti BBC-hírmagazin, a Newsnight már az év elején vizsgálatot indított és feltáró riportfilmet is készített Savile múltjáról, ám a program nem kerülhetett adásba.

Az ügyet végül az egyik rivális kereskedelmi tévéadó, az ITV kezdte szellőztetni az elmúlt hetekben, majd a sajtó is rácsapott a kibontakozó botrányra, sorra megszólaltatva a Savile által elkövetett szexuális bűncselekmények egykori áldozatait.

A botrány ügyében a rendőrségi nyomozással párhuzamosan parlamenti vizsgálat is folyik.

A Scotland Yard vasárnap csak Gary Glitter őrizetbe vételét közölte, de nem részletezte, hogy miként került a Savile-ügy vizsgálata során a hatóságok látókörébe az egykori rocker. A BBC azonban idézett egy tanút, aki elmondta: látta, amint Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile BBC-beli öltözőjében.

Tudták, hogy pedofil

Gary Glitter már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. Vietnámban 2006-ban három év börtönre ítélték, azzal váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislánnyal hált.

A volt zenészt előzőleg, 1998-ban, egy brit számítógép-áruházban is őrizetbe vették, miután javításra bevitte személyi számítógépét, és az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak a gépre tárolva.

Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot ült le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.