Súlyosan megsebesítették a tálibok

Civil és katonai orvosok utaztak a meglőtt pakisztáni kislányhoz

Pakisztáni civil és katonai orvosokból álló csapat repült szerdán az északnyugat-pakisztáni nagyvárosba, Pesavárba, hogy megállapítsa: kell-e külföldi kezelésben részesíteni azt a 14 éves lányt, akit előző nap tálibok meglőttek és súlyosan megsebesítettek.

2012.10.10 09:42MTI

Malala Juszufzai nemzetközi hírnévre tett szert a tálibok rémtetteit bemutató és elítélő blogjával, valamint azzal, hogy síkra szállt a lányok oktatáshoz való jogáért a radikálisokkal szemben. Kedden éppen felszállt az iskolabuszra a tanítási nap végén, amikor a Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) két tagja tüzet nyitott rá a Szvat-völgybeli Minagóra városában.
 
A kislányt a fején és a nyakán érte találat, de csodával határos módon túlélte a támadást. Helyi orvosok először azt állapították meg, hogy a lány "nincs életveszélyben", de a pesavári kórházban, ahová beszállították, az orvosok már válságosnak ítélték az állapotát. Egyikük közlése szerint a következő három-négy nap folyamán dől el, hogy túléli-e a támadást. A PIA pakisztáni légitársaság egy Boeing 737-es gépe készenlétben áll a pesavári repülőtéren, ha a lányt külföldre kellene szállítani; az úti cél valószínűleg Dubaj lenne - közölte a katonai forrás. 

A lány azután kezdett el a tálibok ellen kampányolni, hogy a kormány néhány éve tűzszünetet kötött velük, és tulajdonképpen átadta nekik a Szvat-völgy irányítását. A szélsőséges iszlamisták ezután bíróságokat állítottak fel, helyieket végeztek ki, és bezárták a lányiskolákat. Malala Juszufzai blogbejegyzései a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelentek, tevékenységéért megkapta a civileknek adható legmagasabb kitüntetést a pakisztáni kormánytól, és több nemzetközi díjjal is kitüntették.
 
Ihszanulla Ihszán TTP-szóvivő a keddi merénylet után azt hangoztatta, hogy szervezete "nem hisz a nők elleni támadásokban, de aki kampányt folytat az iszlám és a saría (iszlám törvénykezés) ellen, annak meg kell halnia". Azt mondta, hogy a lány fiatal kora erre nem mentség. Victoria Nuland washingtoni külügyi szóvivő "gyáva cselekedetnek" minősítette a támadást és barbárságnak a gyerekek elleni erőszakot. Az Amnesty International emberjogi szervezet szerint "a támadás mutatja azt az igen veszélyes légkört, amelyben az emberi jogok harcosai tevékenykednek Északnyugat-Pakisztánban, ahol a női aktivisták a táliboktól és más csoportoktól való állandó félelemben élnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.