Éppen felszállt az iskolabuszra

Kis híján megölték a tálibok az ellenük kampányoló blogger kislányt

Meglőtték és súlyosan megsebesítették kedden Pakisztánban a tálibok azt a 14 éves kislányt, aki nemzetközi hírnévre tett szert a tálibok rémtetteit bemutató és elítélő blogjával.

2012.10.09 15:57MTI

"Malala Juszufzai éppen felszállt az iskolabuszra a tanítási nap végén, amikor két férfi tüzet nyitott rá" - mondta helyi rendőrség egyik tisztviselője. Az incidens a Szvat-völgyben található Minagóra városában történt. A kislányt a fején és a nyakán érte találat, de csodával határos módon túlélte a támadást. A tálibok magukra vállalták az akciót, s kijelentették, hogy Malala tevékenysége "obszcén". Malalát és a családját már korábban is megfenyegették tálibok a kislány kiállása miatt. A támadásban egy másik lány is megsérült.

A kislány azután kezdett el a tálibok ellen kampányolni, hogy a kormány tűzszünetet kötött a tálibokkal, és tulajdonképpen átadta nekik a Szvat-völgy irányítását. A szélsőséges iszlamisták ezután bíróságokat állítottak fel, helyieket végeztek ki és bezárták a lányiskolákat, a többi között azt is, ahová Juszufzai járt. Malala ezután blogján - amelynek a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelent - indított kampányt a lányok oktatásáért és a tálibok gaztetteit is leírta. A kislány tevékenységéért megkapta a civileknek adható legmagasabb kitüntetést a pakisztáni kormánytól, és több nemzetközi díjjal is kitüntették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.