Szigetvita

Berágtak: történetében először elmarad az éves japán-kínai gazdasági egyeztetés

Harminchét év óta először elmarad a japán és kínai üzleti szféra éves egyeztetése a két ország között kiéleződött szigetvita miatt.

2012.09.24 19:50MTI

Tokióban hétfőn bejelentették, hogy a 175 fős japán vállalatvezetői küldöttség lemondani kényszerült részvételét a Pekingben tervezett kétoldalú gazdasági egyeztetési fórumon, amely ráadásul idén a japán-kínai diplomáciai kapcsolatok normalizálásának 40. évfordulójára rendezett ünnepségek sorába illeszkedett volna.

A japán sajtó korábban már jelentette, hogy a két ország közötti feszültség miatt kínai kormány le fogja mondani az ünnepségeket.

A japán üzleti delegációt az eredeti tervek szerint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök is fogadta volna.

Tokiói részről jelezték, hogy az egyeztetési fórum japán elnöke elutazik Pekingbe, ahol csütörtökön Dang Csia-hszüan (Tang Jiaxuan) volt kínai külügyminiszterrel vacsorázik a legnagyobb japán munkaadói szövetség elnökének társaságában.

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a feszültség a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetcsoport birtoklása miatt. A fellángolást az okozta, hogy Tokió a hónap elején megvásárolta, azaz állami kézbe vette a szigetcsoport három tagját egy magánszemélytől, amit Peking a kínai szuverenitást sértő lépésnek minősített.

Hétfőn az váltott ki hivatalos tiltakozást Japánban, hogy négy kínai őrhajó behatolt a vitatott hovatartozású övezetbe. A kíni hírügynökség jelentése szerint "jogvédelmi" célú járőrözésről volt szó, miután "Japán az elmúlt napokban folyamatosan incidenseket provokált a Tiaojü-szigetek ügyével kapcsolatban".

A hivatalos tiltakozás nyomán a négy kínai vízi jármű rövid idő után elhagyta a kérdéses zónát.

Oda tart viszont jelenleg mintegy száz tajvani halászhajó, amelyet a parti őrség tíz hajója kísér. Tajvan szintén magáénak követeli a sziklás szigetcsoportot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.