Safarov-ügy

Azeri nagykövet: fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok

Azerbajdzsán és Magyarország kapcsolatai úgy fejlődnek mint korábban, és a Safarov-ügy miatt átadott magyar külügyminisztériumi jegyzék nem érintette a kétoldalú kapcsolatokat.

2012.09.21 19:51MTI

"Az ASALA (a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására nevű örmény terrorszervezet ) fenyegetése ellenére az azeri képviselet (Budapesten) normálisan működik, csak a biztonsági intézkedéseket fokozták" - mondta Vilayat Guliyev az azerbajdzsáni misszióvezetők értekezletén. A diplomata a jó kapcsolatok bizonyítékaként hozta fel a kormányközi bizottság októberre, Budapestre tervezett ülését. A budapesti nagykövetség további, a diplomatákat fenyegető leveleket kapott. Ezeket kivizsgálásra továbbították az illetékes magyar ügynökségeknek - mondta el a Trend című azeri hírportál jelentése szerint. 

A szeptember 3-án érkezett fenyegető levélben az ASALA célpontként jelölte meg és halállal fenyegette meg az azeri diplomatákat, a külföldön tanuló azeri diákokat, üzletembereket és a kivándorolt azeriek társadalmi szervezetinek aktivistáit - írta a hírportál. Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. 

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.