Felszólítja a kormányt

Azeri kiadatás - A döntés-előkészítő iratok nyilvánosságra hozatalát sürgeti az LMP

A "Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal által jegyzett döntés-előkészítő iratok" nyilvánosságra hozatalára szólítja fel a kormányt az LMP az azeri kiadatás ügyében.

2012.09.12 11:14MTI

Az ellenzéki párt parlamenti frakciójának MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden beismerte, hogy egy személyben felel a konfliktus felszításáért a Kaukázusban: az illetékes miniszter tiltakozása ellenére ő döntött a baltás gyilkos átszállításáról.

"Ha a kormányfő minden eshetőség ismeretében, egy személyben hozta meg döntését Safarov átadásáról, azt nem tudjuk másként értelmezni, minthogy tudatosan áldozta fel a diplomáciai kapcsolatokat Örményországgal egy bizonytalan kimenetelű és erkölcstelen üzlet érdekében" - olvasható az LMP kommünikéjében, amely szerint a kormányfő ezzel a "fennhéjázó vallomással" végleg bebizonyította, hogy feladatára alkalmatlan politikus.

Orbán Viktor kedden újságíróknak azt mondta: az azeri baltás gyilkos kiadatásáról kormányzati szinten határoztak. Minden érintett tárca elmondta a véleményét, majd megszületett a döntés, amelyet "természetesen - mint mindig - a miniszterelnök mond ki", most is így történt - részletezte.

Közölte azt is, a Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, hogy milyen típusú következményei lesznek egyik vagy másik döntésnek. "Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - mondta a kormányfő.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.