"Hitetlen kutyák!"

Iszlámellenes film - erőszakos tüntetések Koppenhágában és Antwerpenben

Két európai nagyvárosban, Koppenhágában és Antwerpenben is erőszakos tüntetések voltak vasárnap az iszlámot gúnyoló amerikai amatőr film miatt.

2012.09.17 07:25MTI

Antwerpen egyik, jobbára közel-keleti bevándorlók lakta negyedében egy szalafista sejt felhívására tüntettek. A tiltakozó tömeg "Hitetlen kutyák!" és "Együtt lázadunk fel!" jelszavakat skandált. A feldühödött tüntetők összecsaptak a helyszínre vezényelt rendőrökkel, akik közül egy megsérült.

Mivel a tömegmegmozdulást a hatóságok nem engedélyezték, a rendőrök minden tüntetőt - összesen 230 embert - előállítottak. A kihallgatás után mindenkit elengedtek, kivéve egy embert, akinél kést találtak.

A dán fővárosban, Koppenhágában mintegy ezren tüntettek az amerikai nagykövetség előtt az iszlámot becsmérlő film és Mohamed próféta megsértése ellen. A demonstráción dán, angol és arab nyelvű szónoklatok hangzottak el. A tüntetést a Hizb ut-Tharir nevű csoport szervezte, amelynek vezetője úgy nyilatkozott, hogy a gúnyolódó amerikai film "csupán az utolsó provokáció az iszlám elleni háborúban, amelyet a Nyugat - kiváltképpen az Egyesült Államok - évtizedek óta folytat". A koppenhágai tüntetésen incidensek történtek, ezért a rendőrség több embert előállított.

A Kaliforniában készített videofilm gúnyolja és gyalázza Mohamedet és a muzulmánokat. Számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulások voltak az elmúlt napokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.