Felzúdulás Németországban

Iszlámellenes film: egy neonáci párt be akarja mutatni

Felzúdulást váltott ki német kormánykörökben, hogy egy kis neonáci párt be akarja mutatni a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr filmet.

2012.09.16 08:26MTI

A Pro Deutschland nevű iszlámellenes törpepárt szombaton állt elő tervével, amely ellen a belügyminiszter azonnal tiltakozott. A konzervatív Hans-Peter Friedrich nyilatkozatban jelentette be, hogy jogi eszközökkel igyekszik megakadályozni az arab országokban heves Amerika-ellenes tüntetésekhez vezető film bemutatását.

Friedrich szerint a kis szélsőjobboldali párt valódi célja a németországi muzulmánok provokálása. "Ez ellen minden jogi eszközzel fel kell lépnünk" - hangsúlyozta a miniszter.

Ezzel szemben a Pro Deutschland vezetője, Manfred Rouhs a Der Spiegel című lapnak kijelentette, hogy pártja Berlinben a teljes filmet be kívánja mutatni. A pártelnök a véleményszabadságra, illetve a művészet szabadságára hivatkozott. A bemutató helyszínével, illetve időpontjával kapcsolatban részletet nem közölt.

A németországi muzulmánok száma meghaladja a 3 milliót, és a hatóságok attól tartanak, hogy a film esetleges bemutatása tüntetésekhez vezethet a körükben.

A film miatt számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulások voltak. A bengázi amerikai konzulátus elleni keddi támadásban meghalt az Egyesült Államok nagykövete és három másik amerikai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.