Halálos áldozat is volt

Iszlámellenes film: újabb tüntetéseket tartottak több országban

Újabb erőszakos tüntetések és megmozdulások voltak vasárnap több országban az iszlámot gúnyoló amerikai amatőr film miatt, és ezek között volt olyan, amelynek halálos áldozata is volt.

2012.09.16 19:07MTI

Az indiai Haidarábádban egy ember életét vesztette, amikor egy tüntetésen váratlanul lövések dördültek el. A pakisztáni Karacsiban ötezren tüntettek és Amerika-ellenes jelszavakat kiabáltak. Az Egyesült Államok konzulátusa elé akartak vonulni, de a rendőrség megakadályozta őket ebben. A tüntetők áttörtek egy kordont, és elkezdtek köveket dobálni a szigorúan védett konzulátus irányába. Ekkor a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. Nyolc tüntető megsebesült, húszat pedig őrizetbe vettek. 

A konzulátusnál álló rendőrök és biztonsági őrök a levegőbe lőttek figyelmeztetésképpen. Richard Silver, a külképviselet szóvivője közölte, hogy a konzulátus egyik alkalmazottjának sem esett bántódása, és anyagi kár sem keletkezett az épületben. A tüntetést szervező síita muzulmán szervezet szóvivője szerint egy demonstráló meghalt, egy rendőrségi illetékes azonban azt mondta, nem tudnak halálesetről. Több más pakisztáni városban is voltak tüntetések vasárnap, összesen több ezer ember részvételével. 

A török fővárosban, Ankarában egy ötvenfős csoport elégetett egy amerikai zászlót az Egyesült Államok nagykövetsége előtt, Amerika-ellenes jelmondatokat kiabáltak, de azután elvonultak. Egy másik, szintén ötvenfős csoport is tüntetett a közelben az Egyesült Államok ellen, de ez általában Washington közel-keleti, ezen belül a Szíriával szembeni politikája miatt tiltakozott. A tüntetők a török munkáspárt hívására gyűltek össze, és szidalmazták a török kormányt is, amiért az ország a NATO tagjaként igazodik az Obama-kormány politikájához. 

Libanonban is voltak vasárnap megmozdulások. A helyi állami televízió beszámolója szerint a dél-libanoni Tíruszban tüntetők vonultak fel az utcákon, és kórusban Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat harsogtak. A szónokok szerint az amatőr film kísérlet a keresztények és a muzulmánok szembeállítására.

Iszlamista tüntetők a Mohamed prófétát gyalázó film miatt "teljesen feldúlták" pénteken Niger második legnagyobb városának, a nigériai határhoz közeli Zindernek a legjelentősebb katolikus templomát - közölte vasárnap az AFP-vel egy helyi rádiós tudósító. "A pénteki ima után több száz tüntető betörte a székesegyház ajtaját, feldúlták a templomot, felgyújtottak minden bent talált iratot, és összetörtek egy Szűz Mária-szobrot" - mondta. A nigeri katolikus egyház megerősítette a rombolás tényét. A zinderi tradicionális és vallási vezető, a szultán palotája előtt szintén iszlamista tüntetők amerikai és brit zászlót égettek.
 
A rendőrség több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett. "Több keresztény vallási vezetőnek és a város összes templomának a biztonságára jelenleg a rendfenntartó erők vigyáznak" - mondta a tudósító. Szombaton és vasárnap is voltak kisebb és békésebb tüntetések az országnak ezen a részén. "Vasárnap nyugalom volt, de ez a nyugalom ingatag" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.