Szigetvita

Elmérgesedett a kínai közhangulat

Egyre hangosabban és egyre erőszakosabban követel erőteljes Japán-ellenes fellépést a kínai közvélemény a fokozódó szigetviták miatt; a nagyvárosok utcái mellett az internetes platformokon is.

2012.09.16 18:24MTI

"Háborút Japán ellen!", "Le a japán ördögökkel!" - ezek voltak a kínai interneten keringő videófelvételek szerint vasárnap a sanghaji Japán-ellenes tüntetés legfőbb, tömeg által kántált szólamai. A hét közepén még csupán kevés embert megmozgató, Pekingben és Sanghajban kezdődött tüntetések a hét végére a becslések szerint több mint 50 másik kínai városra terjedtek át és váltak mind erőszakosabbá. 

Az ország minden pontjáról feltöltött, tüntetéseket bemutató videókon kívül felborított, összetört japán autókat, égő Panasonic- és Toyota-gyárt, felforgatott japán üzleteket, felgyújtott boltokat és égő japán zászlókat megörökítő fényképek sokasága terjed az interneten. A japán éttermek és boltok tulajdonosai ajtajukra aggatott kínai zászlóval vagy kirakataiban kifüggesztett, a szigetvitában Kínát támogató plakátokkal próbálják elejét venni az esetleges rombolásnak. A japán autók tulajdonosai pedig nemzeti érzelmű matricákkal igyekeznek védeni járműveiket. A központi pártlap, a Zsenmin Zsipao egyik hétvégi szerkesztőségi cikke a megmozdulásokat a hazafiasság megnyilvánulásának nevezi.
 
Az írás szerint a honfitársak gyűlölete és harca megérthető, ha a hazájukat provokálják. A Hszinhua szintén "érthetőnek" és "természetesnek" nevezte a reakciókat. A hírügynökség ugyanakkor vasárnap délutáni cikkében többször hangsúlyozza: a hazafiasságot bölcsen kell kifejezni. Az írás szerint a tüntetőknek az ésszerűség határain belül kell maradniuk, a jogszabályokat továbbra is be kell tartaniuk, a nemzeti érzés kifejezése nem károsíthatja a belföldi társadalmi rendet. A szigetvita egyértelműen a mai kínai közbeszéd egyik meghatározó témája. 

A több mint 250 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon például az elmúlt héten csaknem 18 millió bejegyzés született a Tiaojü-szigetek Kínához tartoznak gyűjtőcím alatt. A kommentelők - ellenszenvük kifejezése mellett - nagy arányban buzdítanak a japán termékek bojkottjára, és sürgetik a vezetést, hogy vezessen be gazdasági szankciókat a szigetország ellen, emelje meg az importvámokat, ezzel is megmutatva, hogy Kína komolyan veszi a konfliktust. A közösségi oldalakon ugyanakkor számos kínai és japán közéleti személyiség a két ország közti béke, barátság fontosságát hangsúlyozza; egyelőre eredménytelenül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.