Szigetvita: kölcsönös akciók és tiltakozások

Kínai őrhajók hatoltak be japán vizekre

Tovább éleződik a japán-kínai szigetvita: vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek közelében hat kínai őrhajó hatolt be egy időre japán vizekre.

2012.09.14 09:08MTI

A Tokió és Peking között kirobbant szigetvitában a kínai őrhajóknak ez volt a legjelentősebb méretű demonstratív fellépése.

A japán parti őrség pénteki közlése szerint a szigetországi hatóságok azonnali távozásra szólították fel a kínai hajókat, de közülük csak kettő engedelmeskedett azonnal. Négy hajó csak később hagyta el a japán vizeket.

A japán hatóságok erőszakot nem alkalmaztak. Noda Josihiko miniszterelnök ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Tokió a legnagyobb éberséget tanúsítja.

Japán és Kína évtizedek óta egyaránt magának követeli a Kelet-kínai-tengeren fekvő, kínaiul Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigeteket.

A feszültség augusztusban éleződött ki, amikor kínai aktivisták szálltak partra az egyik lakatlan szigeten, és kitűzték a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd később elengedték őket.

Válaszul egy másik szigeten japán nacionalisták szálltak partra, ami ellen Peking élesen tiltakozott.

A szigetek japán közigazgatás alatt állnak. Feltételezések szerint a térségben jelentős gázlelőhelyek találhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.