Szigetvita

Elítélte a Japán-ellenes tüntetéseket a szigetország miniszterelnöke

Elítélte a Japán-ellenes tüntetéseket és a Kínában tartózkodó japán állampolgárok elleni erőszak megakadályozására szólította fel Pekinget Noda Josihiko japán miniszterelnök vasárnap, miközben Kínában folytatódtak a kelet-kínai-tengeri szigetvitával kapcsolatban a szigetországgal szemben kitört megmozdulások.

2012.09.16 13:56MTI

Noda azt is leszögezte, hogy Tokió nem hajlandó lemondani a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetek feletti szuverenitásról. "Meg fogjuk védeni a Szenkaku-szigeteket, minden lehetséges lépést megteszünk ennek érdekében, amelyet a japán jog engedélyez" - mondta a kormányfő a Dow Jones hírügynökség beszámolója szerint, kilátásba helyezve a japán parti őrség jelenlétének erősítését a térségben.

A japán Rjúkjú-szigetek és Tajvan között elhelyezkedő szigetek egy részét kedden vásárolta meg a japán kormány egy magántulajdonostól, Peking heves diplomáciai tiltakozását és Kína-szerte Japán-ellenes tüntetéseket kiváltva. Vasárnap megmozdulások voltak Pekingben, Sanghajban és a Hongkonggal szomszédos Sencsenben (Shenzhen) is, utóbbiban a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal kergette szét az egy utcát is elfoglaló tüntetőket.

Korábban több japán állampolgárt és vállalkozást is megtámadtak Kínában a szigetvita miatt. Japán elemzők arra figyelmeztettek vasárnap, hogy a kínai kormány egyre kevésbé tudja kordában tartani a heves demonstrációkat.

A japán miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a két félnek nyugodt, a nemzetközi jogon alapuló megoldást kell találnia a vitára. "Fontos emlékeznünk rá, hogy a világ második és harmadik legnagyobb gazdaságai vagyunk, és a kínai növekedés lehetőségeket rejt Japán számára. Mindkét oldal számára fontos, hogy nyugodtan, a kölcsönösen előnyös stratégiai kapcsolatot figyelembe véve reagáljon" - mutatott rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.