Iszlám szélsőségesek

Támadás az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen

Iszlám szélsőségesek támadták meg helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok konzulátusát a líbiai Bengázi városában. A líbiai belügyminiszter-helyettes közlése szerint a támadásban a konzulátus egyik alkalmazottja életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. Szemtanúk ugyanakkor több sebesültről tettek említést.

2012.09.12 07:45MTI

Először az al-Arabíja arab hírtelevízió számolt be arról, hogy iszlám fegyveresek páncélöklökkel lőtték az épületet, és megpróbálták felgyújtani azt. A iszlám szélsőségesek és a konzulátust védő biztonsági személyzet között összecsapásra került sor.

Az al-Arabíja szerint a támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban élő kopt keresztény által készített film miatt. A filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák.

A támadás hírét később a líbiai belügyminisztérium is megerősítette, és Washington hivatalosan és a leghatározottabban tiltakozott a történtek miatt.

A líbiai belügyminiszter-helyettes közlése szerint a konzulátus egyik alkalmazottja életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. A miniszter nem közölte, hogy az alkalmazott a diplomácia személyzethez tartozott-e.

A Reuters ugyanakkor szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadás több sebesültet követelt, őket mentőautóval szállítottak el a helyszínről. Az idézett szemtanúk szerint lövöldözésekre került sor.

Ugyancsak a Reuters számolt be arról, hogy tűzpárbajra került sor a líbiai hadsereg kivezényelt katonái és a fegyveres iszlám milícia tagjai között is. A konzultus területén tűz ütött ki, a személyzetet állítólag evakuálták.

A szóban forgó filmről részletek egyelőre nem ismertek, a támadást azonban egyes jelentések összefüggésbe hozták az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával, illetve a hírhedt Terry Jones floridai fundamentalista tiszteletes két évvel ezelőtt, az évfordulón kezdeményezett koránégető akciójával. A tiszteletes akkor a nemzetközi és amerikai tiltakozás nyomán elállt tervétől, 2011 márciusában azonban mégis "pert ült" a muzulmánok szent könyve felett, és annak egy példányát elégette.

A líbiai támadást megelőzően iszlám szélsőségesek a líbiaihoz hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre Kairóban az Egyesült Államok nagykövetsége előtt is. Beszámolók szerint a tüntetők letépték az amerikai zászlót az épület faláról és elégették azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.