Közel az amerikai és a brazíliai nagykövetséghez

Urániumot tartalmazó kőzetet találtak egy La Paz-i épületben

Több mint két tonna, urániumot tartalmazó kőzetet találtak a bolíviai főváros központjában egy épületben, nem messze az amerikai és a brazíliai nagykövetségtől.

2012.08.29 07:40MTI

Néhány órával korábban helyettese, Jorge Pérez azt mondta, hogy hat hétig tartó nyomozás eredményeképpen "közel két tonna, atomfegyverek gyártásához használt" urániumot foglaltak le a hatóságok, és őrizetbe vettek négy bolíviai állampolgárt, akik átpakolták az erős műanyag zacskókban tárolt hasadóanyagot egy gépkocsiból a másikba, mindenféle óvintézkedés nélkül.

A megfelelő vizsgálatok elvégzése után a tárcavezető helyesbítette helyettese bejelentését, mondván, a hatóságok először urániumnak gondolták az anyagot, de kiderült, hogy olyan kőzetről van szó, amelyben nyomokban uránium található.

Az eset mindenesetre nyugtalanító, mert az a belvárosi épület, amelynek garázsában rábukkantak a sugárzó anyagra, az amerikai és a brazíliai nagykövetség közelében van.

Jorge Pérez szerint a hatóságokat meghökkentette az, hogy a főváros szívében ilyen nagy mennyiségű, egészségre ártalmas sugárzó anyagot találtak. Mivel Bolíviában nem bányásznak urániumot, az valószínűleg Brazíliából vagy Chiléből származik, és Európába akarták szállítani - tette hozzá a helyettes belügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.