Gyengén dúsított

Iránnak legalább két atombombához elegendő urániumja van

Legalább két atombombához elegendő, gyengén dúsított uránium van Irán birtokában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesülése szerint.

2011.05.25 13:35MTI

Február óta fél tonnával, 4,1 tonnára nőtt az iszlám köztársaságban előállított uránium mennyisége - áll a NAÜ által összeállított, bizalmasnak szánt kilencoldalas jelentésben, amely a Reuters hírügynökség birtokába jutott. Ez a mennyiség, ha jelentős mértékben tovább dúsítják, két vagy három atombomba megépítéséhez elegendő szakértők szerint.

A dokumentumból kiderült, hogy a NAÜ főigazgatója nem egészen három hete levelet küldött az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjének. Ebben megismételte: a NAÜ-t aggasztja, hogy az iráni nukleáris programnak esetleg katonai vetülete is van. Amano Jukija azt kérte levelében, hogy Irán haladéktalanul engedje hozzáférni a NAÜ ellenőreit az atomprogram szempontjából érdekes helyszínekhez, felszereléshez, iratokhoz és szakemberekhez, hogy tisztázni lehessen néhány "rendkívül fontos" kérdést. Ali Asgar Szoltaníje, Iránnak a NAÜ-höz rendelt küldötte bírálta a bécsi székhelyű szakosított ENSZ-szervet az "alaptalan vádak" miatt, amelyek szerinte rontják a NAÜ mint tudományos és szakmai alapon működő szervezet hírnevét. Az amerikai kormány közben büntetőintézkedéseket rendelt el Iránnal üzletelő hét újabb külföldi cég, köztük a venezuelai állami olajipari vállalat (PDVSA) ellen.

Az energiaügyi és szállítmányozó cégeket érintő intézkedés célja az iráni üzemanyagimport megnehezítése. A washingtoni külügyminisztérium egyúttal közölte: szankciókat vezetett be összesen 16 olyan vállalat és magánszemély - köztük kínaiak - ellen, akik "tömegpusztító fegyverek előállításához" szükséges technológiával kereskednek.

Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió gyanúja szerint az iráni atomprogram célja atomfegyver előállítása. Teherán váltig tagadja ezt, állítása szerint a program kizárólag energiatermelési célokat szolgál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.