Politikai gyilkosságokkal vádolnak?

Két éve tartják fogva az amerikai turistákat Iránban

Az emberi jogok helyzetének javítását - a politikai gyilkosságok beszüntetését, a lelkiismereti okokból fogva tartottak elengedését és az ENSZ különmegbízottja látogatásának engedélyezését - kérte az Egyesült Államok Irántól.

2011.05.19 11:10MTI

Az Iránban közel két éve fogva tartott amerikai túrázók anyjai csütörtökön bejelentették: a fiaikkal való szolidaritás jegyében éhségsztrájkba kezdenek.

„Az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja, hogy Irán továbbra is megtagadja állampolgárai és az Iránban élő külföldiek jogait” – hangsúlyozta csütörtök hajnalban Mark Toner külügyi szóvivő. „Továbbra is átláthatatlanul és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában, illetve az iráni alkotmányban szereplő jogok semmibevételével folynak a bírósági ügyek, perek és ítéletek”– tette hozzá a szóvivő.

Mark Toner kitért két kivégzett iráni, Abdullah és Mohammed Fahti esetére, amelyekben „súlyos kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, vajon garantálták-e a fogva tartottak jogait”, és aggodalmát fejezte ki a halálra ítélt Habibollah Latifi kurd aktivista sorsa miatt.

„Arra is kértük Teheránt, tartsa be az új iráni ENSZ-jelentéstevő fogadására vonatkozó ígéretét” – közölte még Mark Toner. Az iráni hatóságok a múlt héten indoklás nélkül elnapolták a kémkedéssel vádolt Shane Bauer és Josh Fattal amerikai állampolgárok perét.


Bauer anyja, a minnesotai Cindy Hickey és Fattal anyja, Laura Fattal elmondta: úgy hiszik, hogy a fiaik éhségsztrájkot folytatnak, ezért szolidaritásból ők is csak vizet vesznek magukhoz.

Hickey elmondta: szombaton mások, így Bauer menyasszonya, Sarah Shourd is csatlakozik az éhségsztrájkolókhoz.

A 32 éves Shourdot, valamint a 29 éves Bauert és Fattalt 2009 júliusában vették őrizetbe az iraki határ közelében. Shourdot tavaly szeptemberben óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A három amerikai fiatal elmondása szerint az észak-iraki kurd régióban túrázott, és tévedésből lépték át az iráni határt. Tagadják, hogy kémkedtek volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.