Virágzik a drogfogyasztás

Brazília megerősíti határőrizetét a kokaincsempészek miatt

Brazília megerősíti az ellenőrzést bolíviai, perui és kolumbiai határán, miután a gazdasági növekedés mellett virágzik a kokain és a kokainszármazékok fogyasztása.

2012.08.25 10:34MTI

"Országunk gazdasága fejlődik, és minél nagyobb a jövedelem, annál inkább nő a kábítószer-fogyasztás. Az ország déli és délkeleti részében a legnagyobb a kokainfogyasztás, ahol a lakosság 60 és a GDP 75 százaléka összpontosul" – mondta Oslain Santana, a szövetségi rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének vezetője. 

Az Egyesült Államok után Brazília a világ második legnagyobb kokain-, illetve crack- (rendkívül egészségkárosító, olcsó kokainszármazék) fogyasztója: a kábítószerrel élők száma 2003 és 2010 között megkétszereződött. Hivatalos becslések szerint a 191 millió brazil 1 százaléka fogyaszt kokaint vagy cracket. A rendőrség szerint a kokain 90 százaléka Bolíviából és Peruból, 10 százaléka pedig Kolumbiából származik, míg Paraguay elégíti ki a brazíliai marihuána kereslet 80 százalékát. 

Miközben az országban egyre hangosabban követelik a könnyű drogok legalizálását, Dilma Rousseff kormánya 2011 végén új programot indított a kábítószer-kereskedelem ellen a határtérségekben és a nagyvárosokban. Ennek nyomán a börtönök megteltek kis és közepes drogdílerekkel. 

A programban szerepel az elkobzott drogok gyors megsemmisítését és a kábítószeresek gyógykezelését előirányzó törvénymódosítás is, valamint a szomszédos országok rendőrségével való együttműködés kétoldalú szerződések alapján, katonák bevetése és rendőrségi offenzívák a drogcsempész-bandák és a szállítási útvonalak felszámolására. Idén összesen 3500 rendőrt mozgósították – ezerrel többet, mint egy éve – drogdílerek utáni hajtóvadászatra a határ menti övezetektől a nagyvárosi favelákig (szegénynegyedekig). 

Santana szerint stratégiájuk a drogbárók azonosítása és a hasznuk csökkentése. A héten 17 ezer katona vonult fel a bolíviai, paraguayi, argentínai és uruguayi határ 3900 km hosszú szakaszán. A műveletről előre tájékoztatták a szomszédos országokat, amelyek Paraguay kivételével megfigyelőket is küldtek.
 
A védelmi minisztérium közlése szerint 31 embert vettek őrizetbe, és hat tonna kábítószert foglaltak le. 2011-ben a szövetségi rendőrség 24 tonna kokaint foglalt le, míg 2010-ben 27 tonnát. Mexikótól és Kolumbiától eltérően Brazíliában nem kartellek, hanem brazil állampolgárok irányította közepes méretű bűnszervezetek uralják a drogpiacot.

"A mi drogbáróink nem tanúsítanak ellenállást, amikor elfogják őket, mert tudják, hogy meg tudják fizetni a legjobb ügyvédeket, hogy kevesebb büntetést kapjanak, és folytathassák az üzletet. Ezért akarjuk csökkenteni a hasznukat" – magyarázta Oslain Santana. Ha a szomszédos országok nem tiltakoznak is az új brazil drogellenes program ellen, az országon belül számosan bírálják. 

Mindenekelőtt egy 2006-ban elfogadott törvényt kifogásolnak, amely nem bünteti börtönnel a drogfogyasztót, hanem a rendőrségre bízza, hogy az illetőnél talált kábítószer-mennyiség alapján döntse el, fogyasztó-e, vagy díler. A kábítószer miatt őrizetbe vettek száma rohamosan megnőtt: a 2006-ban 60 ezren, 2012 elején már 125 ezren voltak – közölte Rubem Fernandes, a kábítószerek legalizálásért küzdő egyik civil szervezet vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.