Szomáliai, de Virginiában ítélték el

Többszörös életfogytiglan a kalóznak

Többszörös életfogytiglani börtönre ítéltek Virginiában egy szomáliai kalózvezért egy amerikai jacht, valamint egy német kereskedelmi hajó elrablásában, illetve a jacht amerikai utasainak meggyilkolásában játszott szerepéért.

2012.08.14 10:31MTI

A virginiai szövetségi bíró szerint az elítélt örülhet, hogy "megúszta" a halálbüntetést.

A szóban forgó két incidens a leghírhedtebbek közé tartozik az elmúlt évek tengeri kalózkodásának történetében. A szomáliai kalózok, köztük a most elítélt Mohammad Szaaili Sibin, 2011 februárjában egy eltérített amerikai jacht négy utasát gyilkolták meg, egy évvel korábban pedig az általuk elrabolt német hajó személyzetét megkínozták a nagyobb váltságdíj reményében.

Az AP hírügynökség jelentése szerint Sibin közvetlen kapcsolatban állt a tengeri kalózkodást finanszírozó szomáliai csoportokkal, és ebből kiindulva az eddigi "legjelentősebb" kalóz azok közül, akiket az amerikai hatóságok foglyul ejtettek.

Az Quest nevű amerikai jacht az elmúlt év elején Indiából Ománba tartott, amikor az ománi partoktól mintegy 400 kilométerre megtámadták a tengeri rablók. Az akcióban 19 kalóz vett részt, kettőt közülük a hajót visszafoglaló amerikai fegyveresek tűzharcban agyonlőttek, a többieket pedig elfogták.

Tizenegy kalózt az amerikai hatóságok már korábban életfogytiglani börtönre ítéltek, és a hírek szerint az ügyészek halálos ítélet kiszabását kérik majd arra a három bűnözőre, akik közvetlenül részt vettek az amerikai utasok meggyilkolásában.

A bíróság Sibint a többi között tengeri kalózkodás, emberrablás és túszejtés vádjában találta bűnösnek. A helyi idő szerint hétfőn született ítélet 12-szeres életfogytiglani börtönt szabott ki rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.