al-Shabaab

Rendőrkézen a terroristagyanús szomáliai testvérpár Dániában

Dániában letartóztattak egy szomáliai származású testvérpárt, amely a helyi hatóságok szerint egy már megtervezett terrorcselekmény végrehajtására készültek.

2012.05.29 09:18MTI

Az egyik fivért az ország nyugati részén található Aarhusban, a másikat a koppenhágai repülőtéren tartóztatták le hétfő este - közölte a biztonsági és hírszerző szolgálat (PET). Az egyik férfi 18, a másik 23 éves. A tervezett terrorcselekményről nem közölt részleteket a titkosszolgálat.

A PET közleménye kitér arra, hogy hallották, amint a fivérek módszerekről, célpontokról és különféle fegyverekről beszélnek. Ebből valószínűsíthető, hogy megfigyelés alatt álltak. Egyikük járt egy szomáliai kiképzőtáborban, amelyet az ország legjelentősebb iszlamista lázadószervezete, az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab tart fenn.

A testvérek 16 éve élnek Dániában, és felvették a dán állampolgárságot.

"A PET elemzése szerint az őrizetbe vétel megakadályozott egy konkrét terrorcselekményt, ezért a szolgálat nem változtat a dániai terrorfenyegetettség szintjén" - szól a PET közleménye, megjegyezve, hogy a fenyegetettség szintje továbbra is "komoly".

A skandináv ország iszlamista terroristák fenyegetésének van kitéve azóta, hogy 2005-ben Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák jelentek meg a dán sajtóban. Egy Dániában élő szomáliai férfit 10 évi börtönbüntetésre ítéltek, mert 2010-ben baltával betört az egyik karikatúra szerzőjének otthonába.

Tavaly egy csecsenföldi férfit 12 évi szabadságvesztésre ítéltek, mert két éve egy koppenhágai szállodában készített egy levélbombát. A szerkezet idő előtt felrobbant.

Egy másik, folyamatban lévő perben négy férfit azzal vádolnak, hogy golyózáport akartak zúdítani egy dán újság szerkesztőségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.