Senki sem vállalta bírósági felelősségre vonásukat

Szomáliai kalózokat engedtek szabadon a dán hatóságok

Koppenhágában bejelentették: korábban foglyul ejtett feltételezett kalózokat bocsátott szabadon a szomáliai partoknál a dán haditengerészet.

2012.04.06 19:51MTI

A hivatalos közlemény szerint a 17 kalózt az Absalon nevű dán fregattról tették partra Szomáliánál. A kalózokat február végén fogták el abban a tengeri hadműveletben, amelynek során a dán haditengerészet 18 túszt szabadított ki. A túszok között 17 pakisztáni és 1 iráni volt.
   
A hivatalos bejelentés szerint a kalózok szabadon bocsátására azt követően került sor, hogy a dán hatóságok a térségben egyetlen olyan országot sem találtak, amely vállalta volna bírósági felelősségre vonásukat.
   
A február 28-i túszszabadító akció során - eddig tisztázatlan körülmények között - egy pakisztáni és az iráni túsz életét vesztette.
   
A Politiken című dán lap szerint a mostani legalább a harmadik eset, hogy Dánia tengeri kalózokat bocsátott szabadon, értesülések szerint azért, mert egyetlen ország sem vállalta felelősségre vonásukat.
   
Így például a Politiken beszámolt arról, hogy a dán haditengerészet januárban 25 kalózt ejtett foglyul az afrikai partoknál. Kenya és a Seychelles-szigetek 4-4 kalóz bíróság elé állítását vállalta, a többi 17-et a szomáliai partoknál szabadon engedték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.