A PKK lázadóinak új hátországot biztosít

Törökország Szíriát vádolja a kurd konfliktus éleződéséért

A szomszédos Szíriát vádolta Törökország kedden a kurd konfliktus éleződéséért az ország déli részén.

2012.08.07 19:03MTI

A török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) elnökhelyettese, Ömer Celik egy nyilatkozatban azt állította, hogy azt autonómiáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit Szíria látja el nehézfegyverekkel. Celik - aki a miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan egyik legfőbb bizalmasa - azt hangoztatta, hogy Ankara biztos információkkal rendelkezik erről.

Törökország délkeleti határtérségében mintegy két hete évek óta a leghevesebb összecsapások zajlanak a török hadsereg és a PKK egységei között.

Ankara azzal gyanúsítja Damaszkuszt, hogy a szíriai ellenzéknek nyújtott török támogatás megtorlásaként egyre erőteljesebben játssza ki az úgynevezett "kurd kártyát" és a PKK lázadóinak új hátországot biztosít Szíria északi részén. Török politikusok attól tartanak, hogy a PKK a növekvő szíriai káoszt saját céljaira igyekszik kihasználni.

A PKK szíriai szárnyának tekintett Demokratikus Egység Pártja (PYD) kedden óvta Törökországot a szíriai kurdok ügyeibe való beavatkozástól. A PYD elnöke Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök minapi nyilatkozatára reagált, amely szerint Ankara nem fogja eltűrni egy kurd irányítás alatt álló régió létrehozását Szíriában. Erdogan azt követően beszélt az esetleges török beavatkozásról, hogy a hírek szerint Északkelet-Szíriában több város is a kurdok ellenőrzése alá került a török határ közelében.

Törökországban, Szíriában, Irakban és Iránban több millió kurd él többnyire a határok menti térségekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.