A szíriai kormányerők tüzérsége

Súlyos harcok Aleppóban

A szíriai kormányerők vasárnap jelentős tüzérséget felvonultatva heves tűz alá vették Aleppó délnyugati negyedét, Szalaheddint.

2012.08.05 15:28MTI

Tűzpárbaj tört ki a felkelők és a hadsereg között a város más negyedeiben is, al-Anszariban, al-Szukariban és al-Hamdánidában - jelentette a londoni székhelyű, magát az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának nevező szervezet.

A kormányerők két hete hasztalan igyekeznek Szíria egyik legnagyobb városából kiűzni a felkelőket, akiknek sikerült további városrészeket ellenőrzésük alá vonni. Vasárnap a légierő több bevetésben bombázta a várost. Szemtanúk szerint az egyik célpont a városi bíróság székhelye volt, ahová az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó fegyveresek vették be magukat.

A hadsereg további erősítést vont össze Aleppó környékén. Egy belbiztonsági forrás szerint a katonák száma elérte a 20 ezer főt. Az igazi csata még nem kezdődött meg a városért - mondta az illető. Úgy fogalmazott, hogy "ami most történik, az csak az előétel, a fő fogás csak később jön".

Az al-Vatan című, a kormányhoz közeli lap szerint "a hadsereg feladata most abban áll, hogy súlyos csapásokat mérjen a terroristákra, összeszorítsa a hurkot körülöttük, és megerősítse a város kijáratainak az ellenőrzését, nehogy elmenekülhessenek" (a felkelők). A lap úgy tudja, hogy "6-8 ezer terrorista" lehet Aleppóban. Az állami televízió szerint a felkelőket visszaverték az aleppói székházuktól, amelyet szombaton megtámadtak.

Vasárnapi hír, hogy dezertált és Törökországba érkezett Szíria egyetlen asztronautája, az aleppói születésű Muhammed Ahmed Farisz tábornok, aki 1987-ben egy szovjet űrhajóval járt a Mir űrállomáson. Megkapta a Szovjetunió Hőse és a Lenin-rend kitüntetéseket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.