Nem jó az új kormány összetétele?

Diszkriminációra panaszkodnak az egyiptomi keresztények

Elégedetlen az új kairói kormány összetételével az egyiptomi kopt ortodox egyház ügyvivője.

2012.08.04 18:07MTI

Pakhomiosz püspök, aki a márciusban elhunyt III. Senuda kopt pápa utódjának megválasztásáig marad ügyvivő, úgy véli, hogy az koptoknak juttatott egyetlen egy tárca nem biztosít a kormányban arányos képviseletet a 82 milliós lakosság tizedét kitevő közösségnek. Mohamed Murszi iszlamista államfő csütörtökön nevezte ki első kormányát, amelyet széles körű bírálattal illettek. Bár Hisam Kandil kabinetjében két nő is helyet kapott, a női érdekvédő csoportok csalódottságuknak adtak hangot. 

A szalafita muzulmánok pedig, bár jól szerepeltek a parlamenti választásokon, egyáltalán nincsenek jelen a kormányban. A kopt egyház pedig több tárcát várt. "Nem fogok gratulálni az új miniszterelnöknek a kormány megalakulása alkalmából, mert az összetétele igazságtalan a koptok számára" - mondta a lapnak nyilatkozva. Megjegyezte: különösen igaz ez, ha figyelembe veszik, hogy a minisztériumok számát 35-re növelték.


Korábban a kevesebb tárcát számláló kormányokban 2-3 kopt miniszter is volt. Az egyiptomi koptokat több terrorista merénylet is érte Hoszni Mubarak elnök hatalmának megdöntését követően, amiért az iszlamistákat teszik felelőssé. A két közösség közötti ellentétet tovább élezi, hogy a kormányban az oktatási tárcát iszlamista kapta. A keresztények korábban is panaszkodtak, hogy a tankönyvekben diszkriminálják őket és nehezményezik, hogy a Korán verseit a keresztényeknek is meg kel tanulniuk, ám a Bibliáról nem esik szó az iskolai órákon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.