Őszig készüljön törvényjavaslat

Bundestag: lehetőséget kell teremteni a vallási indíttatású körülmetélésre

Nagy többséggel elfogadott határozatban foglalt állást csütörtökön rendkívüli ülésen a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag amellett, hogy meg kell teremteni a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének jogi lehetőségét.

2012.07.19 20:29MTI

A határozati javaslatot a konzervatív-liberális koalíció pártjai a legnagyobb ellenzéki erővel, a szociáldemokrata párttal (SPD) közösen terjesztették elő. A dokumentum szerint a fiúgyermekek vallási okokból végzett, "szakszerű és felesleges fájdalmat nem okozó" körülmetélésének "alapvetően engedélyezett" beavatkozásnak kell lennie. A Bundestag a határozatban felszólította a kormányt, hogy a jogbiztonság megteremtése érdekében őszig készítsen törvényjavaslatot. 

Az ügy előzménye: a kölni tartományi bíróság június végén egy ítéletben testi sértésnek minősítette a zsidó és a muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokást, arra hivatkozva, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.