Új nemzet születik?

Egyre inkább összeolvad a politika és vallás Macedóniában

Macedóniában a vallás egyre inkább rányomja bélyegét az etnikumok közötti konfliktusokra. Ezáltal a vallás politikai, a politika pedig még inkább vallási színezetet kap, tovább mélyítve a társadalmon belüli árkokat.

2012.07.30 15:30MTI

A Szkopjéba érkező utazó a városközpontban úgy érzi, mintha óriási szabadtéri színházba csöppent volna. A főtérnek már egyáltalán nincs tér jellege: telezsúfolták ókori és középkori macedón hősök szobraival - olyan alakokéival, akik az idegen (főként az oszmán) hódítók ellen harcoltak. A tér közepén magasodik Nagy Sándor, a legendás ókori uralkodó hatalmas lovas szobra. A színielőadás címe Szkopje 2014, elsődleges célja a belváros kicsinosítása. Valójában azonban a "rendezők" megpróbálják szó szerint venni a nemzetépítés fogalmát: nemzetet építenek. 

A cél az, hogy Macedónia, vagy inkább a macedónok a megváltozott szkopjei belváros tükrében már ne egy titóista (jugoszláv) tagköztársaság örököseinek tekintsék magukat, hanem egy ókori nép leszármazottainak és egy erős állam polgárainak. Az építkezés megkezdése (2010) óta az elképzelés időnként heves ellenállást váltott ki, vitát viszont alig. A kormány ugyanis nem vitatkozik, hanem építkezik. A projekt lényeges komponense a vallás, amely éles konfliktusokat eredményez a macedón nemzet megújhodását célzó kísérlet során. 

A Szkopje 2014 terv fontos elemeként Konstantin és Heléna templomát eredetileg a főtéren kellett volna újra felépíteni. Ezt azonban két különböző tábor tiltakozása meggátolta. Az egyetem diákjai azért ellenezték az építést, mert a templom elfoglalta volna a politikai, kulturális és szórakoztató rendezvényeknek helyet adó teret. Tiltakozásukhoz csatlakozott a helyi iszlám közösség. Ha a főtéren ortodox templom épül - hangoztatták -, akkor újjá kell építeni a Burmali mecsetet is, amelyet a szerb hadsereg robbantott fel 1925-ben. Végül se templom, se mecset nem került a főtérre, hanem egy monumentális szoborpark.
 
Az imaházak építése körüli vita képezte a kiindulópontját annak a konfliktusnak, amelynek középpontjában a vallásnak a politikában és társadalomban elfoglalt helye áll. A sajtó a két nagy vallási közösség, az ortodox keresztény és a muzulmán "fegyverkezési versenyét" emlegeti.

A fővárosban ma már 800 lakosra jut egy templom, illetve mecset - s az építés változatlan ütemben folytatódik. Az ortodox templomok építését a kormány támogatja, míg az iszlám közösség arab államoktól és - újabban - Törökországtól kap anyagi hozzájárulást. Ankara nagylelkű segítséget nyújt oszmán kori épületek renoválásához és újjáépítéséhez. A macedón (65 százalék) és az albán (25 százalék) népcsoport közötti hagyományos frontvonal ezáltal új dimenziót kapott. A vallás kezdettől fogva szerepet játszott a macedónok nemzeti identitása szempontjából. A szocialista állam 1967-ben engedélyt adott a macedón ortodox egyháznak, hogy egyoldalúan kiváljon a belgrádi patriarchátusból. 

Ezáltal a macedón nemzet vallási köntöst kapott. A 2006 óta kormányzó konzervatív VMRO párt már jóval a Szkopje 2014 terv előtt vallási alapokon nyugvó politikát folytatott. Tanúja ennek a Szkopje fölött magasodó Vodno hegyen emelt óriási kereszt, amelyet az albán kisebbség fegyvereseivel 2002-ben vívott véres harcok után állított a párt. Idén áprilisban hidegvérű gyilkosság rázta meg az országot: ismeretlenek a fővárostól nem messze agyonlőttek négy tinédzsert és egy idősebb férfit. Pár héttel később a belügyminiszter "radikális iszlamistákat" gyanúsított a tett elkövetésével, mire több ezer albán fiatal rendezett spontán, vallási színezetű tüntetést. 

A demonstrációra nem az albán pártok hívtak fel, hanem mecsetekben és a Facebookon keresztül történt a mozgósítás. "Allah nagy!" és "A muzulmánok nem terroristák!" - kiabálták a fiatalok. A kétfejű albán sasos zászló mellett többen az iszlám zöld lobogója alatt vonultak az utcára. Ramadan Ramadani iszlám hitszónok és teológus szemében a szkopjei tüntetés egy új politikai momentumot jelentett.
 
"A demonstráció egyrészt a macedóniai iszlámfóbia és a kormány által szorgalmazott keresztény hegemónia ellen irányult. Másrészt kifejeződése volt az albán politikai osztállyal szembeni ellenállásnak is" - így Ramadani. A tüntetők ugyanis a Jaja Pasa mecsettől a koalíció részét alkotó DUI párt székháza elé vonultak, amelyet kövekkel hajigáltak meg, miközben gyalázkodó jelszavakat kiabáltak. A hitszónok szerint ennek oka abban keresendő, hogy az albán pártok vallási kérdésekben teljesen magukra hagyják a fiatalokat.

Ami nem csoda - teszi hozzá -, hiszen e pártok vezetői ateista exkommunisták, akiknek fogalmuk sincs az iszlám vallásról. A Macedóniában zajló ortodox "fegyverkezés" mellett más oka is van annak, hogy növekszik az iszlám befolyása az albán fiatalok körében. Ez pedig az albán pártok csökkenő vonzereje. A szkopjei kormányban nyolc éve részt vevő DUI fénye jócskán megkopott. 2001-ben azzal az ígérettel lépett színre, hogy politikai úton teljesíti ki az albánok nemzeti emancipációját. Ma viszont sokan olyan "káderpártot" látnak benne, amely arcátlanul osztogatja a posztokat a klientúrájának. 

Az elégedetlen albánok számára az ellenzéki DPA sem jelent alternatívát. Elnökéből, Menduh Thaciból hiányzik a politikai vízió és az erkölcsi hitelesség. A fiatalok számára a két albán párt csupán fedőszervét jelenti gyanús üzelmeknek. Azok, akik tenni akarnak, közösségre és elismerésre vágynak, inkább valamelyik iszlám közösségben találnak otthonra - véli Artan Sadiku szociológus. Ezt támasztja alá a Dizonszka negyed Szkopje északi részén. Az itteni mecsetek zsúfolásig megtelnek pénteken, s nem csupán idős férfiakkal. Az iszlám tanok bőségesen találnak utánpótlást a fiatal albánok körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.