Szkopje és Tirana nyugalomra szólít fel

Máig tisztázatlan a macedóniai ötös gyilkosság

Nyugalomra szólította fel csütörtökön a macedóniai közösségeket - a macedón többséget és az albán kisebbséget - Gjorgje Ivanov macedón és Bamir Topi albán elnök azután, hogy máig tisztázatlan ötös gyilkosság történt a volt jugoszláv tagköztársaságban.

2012.04.19 19:55MTI

Egy héttel korábban öt férfit lőttek le, holttestüket egy tó közelében találták meg Szkopjétól északra. A szinte kivégzésszerű gyilkosságok nagy feszültségeket szítottak Macedóniában.
   
"Minden nacionalista vagy ultranacionalista reflex árt az albánok és a macedónok közötti harmóniának" – jelentette ki Bamir Topi újságíróknak macedón vendéglátójával folytatott tárgyalása után.
   
Gjorgje Ivanov kijelentette, hogy "mindenki érdeke felkutatni a gyilkosság elkövetőit", habár a súlyos bűncselekményről a rendőrségi vizsgálat még nem állapította meg, hogy etnikai indítékú volt-e.
   
Szombaton öten megsérültek és tizenöt embert előállítottak a gyilkosság miatt tiltakozó macedón tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban.
   
Macedóniában az elmúlt hetekben növekvőben vannak az etnikai közösségek közötti feszültségek. Márciusban több mint tízen sebesültek meg etnikai összecsapásokban Szkopjéban és a fővárostól 40 kilométerre nyugatra fekvő, többségében albánok lakta Tetovóban. Az incidenseket az váltotta ki, hogy egy macedón rendőr agyonlőtt két albánt, de az esetben az etnikumok közötti feszültségek nem játszottak szerepet.
   
A 2,1 milliós Macedóniában a lakosság több mint harmada albán, akik főleg az ország északnyugati és nyugati részén élnek. 2001-ben hét hónapig tartó fegyveres harc folyt a macedón biztonsági erők és a Tetovo környéki albán lázadók között. A konfliktust az ohridi szerződés zárta le, amely szélesebb jogokat biztosított az albán kisebbségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.