A medvetámadás következményei szörnyűek

Hatalmas égés: katonai vezetők feje hullik a plüssmacik miatt

Két vezető beosztású katonai parancsnok állásába került, hogy nem tudták megakadályozni a plüssmacik invázióját Fehéroroszországban.

2012.08.01 16:46Konrád - ma.hu

Az incidensre a múlt hónapban került sor, mikor Litvánia felől egy egymotoros repülőgép hatolt be akadály nélkül a fehérorosz légtérbe és közel ezer darab Ejtőernyős Propaganda Plüssmacit szórt szét az ország felett. A szólás szabadságáért tüntető medvéket szállító repülőgép mindenféle probléma nélkül hajtotta végre az akciót, ezzel hihetetlenül blamálva a belorusz légvédelmet.

Fotó: www.studiototal.se/teddybears

Az akcióért a svéd reklámügynökség, a Studio Total vállalta a felelősséget, elmondva, hogy a különleges erők bevetésének célja a helyi ellenzék támogatása volt. Az események után Lukasenka elnök menesztette az Államhatár Bizottság elnökét, Igor Rachkovskyt, valamint a légierő és a légvédelem parancsnokát, Dimitrij Pahmelkint mivel “kötelességüket a köztársaság biztonságának szavatolásában nem teljesítették megfelelően ”. Ezzel egy időben a Védelmi Miniszter valamint a Vezérkari Főnök is megrovásban részesült. Az Állambiztonsági Tanács titkára, valamint az Állambiztonsági Bizottság elnöke szemrehányást kaptak.

A Fehérorosz hadsereg kezdetben nem ismerte el a légtér megsértésének tényét. Pahmelkin ex-parancsnok szerint, az incidens külhoni hírszerzőügynökségek provokációja volt, a videók és fényképek, amikkel azt a látszatot akarják kelteni, hogy a légteret valóban megsértették hamisak.

Az újságírót, aki tudósított a macik inváziójáról letartóztatták és 3 napon keresztül elzárva tartották, miközben megpróbálták kideríteni, mennyi köze van a támadáshoz. A hatóságok hivatalosan csak a hó végén ismerték el az incidenst. “Miképpen lehet megmagyarázni a kis repülőgéppel végrehajtott provokációt, ami nem elég, hogy átlépte a határt, de büntetlenül megrohanta Fehéroroszország területét?” - kérdezte Lukasenka egy értekezleten. “Bizonyos vezetők keményfejűsége lehet az ok, vagy az állam határőrsége hibázott?”

Az elnök teljes körű kivizsgálást rendelt el és az “ország biztonsági rendszerének megerősítésére, és a hasonló fenyegetésekre megfelelő válaszlépést lehetővé tevő intézkedések bevezetésére” adott utasítást. Eközben a Studio Total vezetője, Per Cromwell csak annyit nyilatkozott, hogy egyáltalán nem volt probléma berepülni az ország fölé, hiszen annak légvédelméről minden szükséges információ elérhető az interneten. A fehérorosz elnökhöz intézett levelében úgy jellemzi az ország védelmét, mint “brutális, de szánalmasan teljesítő mechanizmus, ami parádékra és civilek zaklatására alkalmazható csak hatékonyan”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.