"Nézd apa, egy rakéta"

Háborúturizmus: izraeliek a szíriai harcokat kukkolják

Kamerákkal és távcsövekkel felfegyverkezett izraeli turisták lepték el a Golán-fennsíkot, hogy némi akciót lássanak a szomszédos Szíriában.

2012.07.26 11:31Konrád - ma.hu

A Kasszám rakéták állandó fenyegetése úgy tűnik, nem nyújt elegendő adrenalin-löketet egyes izraeli polgároknak, hiszen amolyan háború-turistaként a Golán-fennsík biztonságából próbálnak minél több izgalmat lencsevégre kapni. A katasztrófaturizmus úgy tűnik a múlté.

A családok számára nagyobb élvezetet jelent a biztonságos távolból figyelni, ahogy szomszédjaik halomra lövik és bombázzák egymást. Sajnos sok esetben az igazi látványosság túlságosan távol van és kénytelenek beérni a lövöldözés és a robbanások zajával.

Az új idegenforgalmi trend megalapítója Izrael Védelmi minisztere, Ehud Barak volt, aki szintén a Golán-fennsíkról próbálta megállapítani, milyen veszélyt jelent a szíriai konfliktus az országra nézve. A miniszterről készült felvételek hatására sokan éreztek késztetést, hogy a nyomdokaiba lépjenek és személyesen vizsgálják meg mi zajlik a határ túloldalán.

A kikapcsolódási forma annyira népszerű, hogy a hivatalos túraszervezők is elgondolkodtak: felveszik a turistáknak kínált programok közé. Egyedül az IDF illetékesei ráncolják a homlokukat, akiknek így is komoly kihívást jelent, hogy a háború-turistákat távol tartsák az izraeli-szír határ szenzitív katonai létesítményeitől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.