89 évet élt

Elhunyt Herbert Vogel amerikai műgyűjtő

Elhunyt Herbert Vogel neves amerikai műgyűjtő, aki hivatalnoki jövedelméből több mint ötezer művészeti alkotást vásárolt össze.

2012.07.23 15:57MTI

A 89 esztendős Vogel vasárnap hunyt el természetes okok következtében - közölte az amerikai Nemzeti Művészeti Galéria szóvivője, Deborah Ziska. Vogel azok közé a műértők közé tartozott, akik a hatvanas években elsőként kezdtek foglalkozni a minimál, illetve a konceptuális művészettel. 1962-ben nősült meg, felesége, Dorothy Faye Hoffman is osztozott gyűjtőszenvedélyében. 

Míg Vogel postai alkalmazotti fizetését műalkotásokra költötték, az asszony könyvtárosi fizetéséből éltek. A kilencvenes évek elején a Nemzeti Művészeti Galéria ösztönzésére a gyűjtemény mintegy kétezer darabját adták át a múzeumnak. 2008-ban pedig ugyancsak a galéria és más művészeti szervezetek segítségével nemzeti programot indítottak, amelynek keretében ötven állam ötven intézményének ajándékoztak alkotásokat a kollekcióból - ismertette a gyűjtő honlapja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.