Az azeri kormány vendége volt?

Börtönre ítéltek egy brit fegyverkereskedőt rakétákat próbált vásárolni Észak-Koreában

Három és fél éves börtönbüntetésre ítéltek egy brit fegyverkereskedőt pénteken Londonban, amiért föld-levegő rakétákat próbált vásárolni Észak-Koreában, hogy azokat Azerbajdzsánnak értékesítse.

2012.07.20 19:18MTI

Az ügyészek Michael Rangert, az elítéltet ismert nemzetközi fegyverkereskedőként jellemezték, azt állítva, hogy a férfi egy barátnője nevén lévő hongkongi céget használt a két ország közti illegális üzlet megszervezésére.

A bíróságon bemutatott bizonyítékok szerint Ranger azzal dicsekedett az őt fegyverrel ellátó észak-koreai félnek, hogy az azeri kormány vendége volt, s fegyvereladásokról tárgyalt a kaukázusi állam vezetésével.

Azerbajdzsánnal szemben Nagy-Britannia - számos más államhoz hasonlóan - fegyverembargót tart fent, amelyet 1992-ben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kérésére vezetett be a vitatott Hegyi-Karabah térségében kitört háború miatt.

Az ügyészség közleménye szerint Ranger az embargót megszegve észak-koreai gyártmányú kézi légvédelmi rakétákat és amerikai Beretta lőfegyvereket kínált az azeri kormánynak.

Az Örményország és Azerbajdzsán határvidékén elhelyezkedő területet elszakadásáért folyó véres harcokban 1988 és 1994 között 30 ezren haltak meg és több százezren váltak földönfutóvá. Jereván azt állítja, a Hegyi Karabahban élő örmények védelmében, az azeriek által indított támadás elhárítására vonultak be a térségbe, Baku szerint viszont Örményország követett el agressziót. A konfliktust 1994-ben tűzszünet zárta le, de kisebb határvillongások a mai napig történnek a térségben, 2011 vége óta mintegy húsz katona halt meg a területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.