Viktor Butot egyhangúlag bűnösnek találták

New York - Életfogytiglanit kaphat az orosz fegyverkereskedő

Bírósági dokumentumok szerint a New York-i szövetségi ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az illegális fegyverkereskedelemben tavaly bűnösnek talált orosz üzletemberre, Viktor Butra, mert "a büntetés el kell hogy rettentsen mindenkit attól: szélsőséges szervezeteknek fegyvert szállítson".

2012.03.31 12:12MTI

Viktor But perében novemberben mondta ki döntését a New York-i bíróság esküdtszéke, amely minden vádpontban egyhangúlag bűnösnek találta az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB volt őrnagyát. A vád szerint But amerikaiak megölésére szánt rakétaarzenált akart eladni magukat a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláinak kiadó, amerikai titkos ügynököknek.
   
A "halál kufáraként" is ismert 44 éves Butot 2008-ban fogták el Thaiföldön. Őrizetbe vétele után az oroszok és amerikaiak sokáig huzakodtak a thaiföldi hatóságokkal, míg végül Bangkok tavaly kiadta Butot az Egyesült Államoknak.
   
Ha nem is életfogytig tartó börtönre, de legalább 25 évre biztosan elítélik Butot. A büntetési tétel kihirdetése április 5-én várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.