Moszkvában járt Kofi Annan különmegbízott

"Kritikus ponton" a szíriai válság

Putyin arról biztosította a volt ENSZ-főtitkárt, hogy Moszkva minden eszközzel támogatja erőfeszítéseit.

2012.07.17 19:19MTI

"Kritikus pontra" jutott a szíriai válság - állapította meg kedden Moszkvában Kofi Annan különmegbízott, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. "Keresztúthoz érkeztünk, a szíriai válság fordulóponthoz, kritikus ponthoz érkezett. Kulcsfontosságú mozzanatot élünk át" - közölte az ENSZ és az Arab Liga Szíria ügyében illetékes különmegbízottja. Putyin arról biztosította a volt ENSZ-főtitkárt, hogy Moszkva minden eszközzel támogatja erőfeszítéseit.

Gennagyij Gatyilov külügyminiszter-helyettes kedden részletekkel szolgált Annan és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előző napi megbeszéléséről. Mint mondta: a tárgyaláson nem került szóba Bassár el-Aszad szíriai elnök további sorsa. "Tudják, ezt a kérdést senkivel sem vitatjuk meg" - tette hozzá.

A találkozón ugyanakkor szó esett az ENSZ-felhatalmazást élvező szíriai megfigyelő csoport mandátumának meghosszabbításáról. Orosz vélemény szerint a világszervezet emberei már jelenlétükkel is fontos szerepet játszanak, s Annan is ezt a felfogást vallja.

Oroszország várhatóan már szerdán olyan határozattervezetet terjeszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amelyben a megfigyelők mandátumának három hónappal történő meghosszabbítását javasolja. A csoport mandátuma július 21-én jár le.



"A megfigyelők arra hivatottak, hogy a történéseket objektíven értékeljék, és vizsgálják ki a treimszai mészárláshoz hasonló eseményeket" - mondta a közelmúltban Szergej Lavrov.

Ugyanakkor Moszkva már jelezte, hogy meg fogja akadályozni egy brit tervezet elfogadását, amely szankciókat irányoz elő Szíria ellen, amennyiben Bassár el-Aszad erői továbbra is fellépnek a polgári lakossággal szemben.

A megkeményedett diplomáciai frontok ellenére Annan kedden Moszkvában reménykedően szólt arról, hogy megegyezés születik az ENSZ BT-n belül "A tagállamok remélhetőleg találnak olyan formulákat, amelyek mindenki számára elfogadhatóak" - közölte Annan a Putyinnal folytatott megbeszélés után. Lavrov is jelezte, hogy Oroszország kész konszenzust keresni a Biztonsági Tanácsban egy olyan határozat érdekében, amely elősegítheti a szíriai polgárháború lezárását.

A Kommerszant című orosz lap értesülése szerint ugyanakkor Putyin az ország diplomatáinak értekezletén "kemény vonalat", ellenszegülést hirdetett meg. A Kreml főnöke a szíriai belső fejleményeket "modellértékűnek" tartja a jövőre nézve. "Ma Szíria van soron, holnap bármely más ország sorra kerülhet" - jelentette ki az orosz elnök a Kommerszant szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.