A román alkotmánybíróság keddi ülése

A népszavazási törvény módosítása nem sérti az alaptörvényt

A népszavazási törvény módosítása nem sérti az alaptörvényt, amennyiben biztosítják a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább felének részvételét a referendumon - állapította meg a román alkotmánybíróság keddi ülésén.

2012.07.10 14:18MTI

A taláros testület a parlament által június 26-án elfogadott törvénytervezetet vizsgálta, amelyben a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezésére eltörölték a népszavazások érvényességi küszöbét.

Az alkotmánybírósági határozat szerint a referendum érvényességéhez elengedhetetlen a választói névjegyzékben szereplők többségének részvétele (több mint kilencmillió polgár). A törvénynek azt a részét nem kifogásolta a taláros testület, amely szerint a részvevők relatív többséggel döntenek a népszavazáson feltett kérdésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.